Lakhatási körülmények javítása a felzárkózó településeken

szilagyi.krisztian
2022. november 28.

Szociális bérlakásokat létesít a 300 legszegényebb településen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Felzárkózó települések program keretében megvalósuló program során 2000 szociális bérlakás jön létre európai uniós támogatással.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány 2022 szeptemberében támogatást nyert a Szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása című (RRF-3.3.1-22-2022-00001) projekt megvalósításához. A Széchenyi Terv Plusz 2021–2027 fejlesztési időszakban felhasználható keretösszeg 50,896 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. Az Európai Unió felé elszámolható költségek forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), az Európai Unió felé nem elszámolható, de a megvalósításhoz elengedhetetlen kiadásokra pedig hazai forrás áll rendelkezésre.

A Felzárkózó települések hosszútávú programban érintett 300 településen a tervek szerint 2000 szociális bérlakást létesítenek 2026.06.30-ig, részben új ingatlanok építésével, részben a településeken található házak felújításával, korszerűsítésével. A szociális bérlakások bérbeadását és kezelését szociális lakásügynökség végzi majd, bérlőket pedig pályázat útján választják ki.

A szociális bérlakások létesítésén túl a program a legszegényebb településeken élő emberek lakókörülményeinek javítását is célul tűzte. A leginkább leromlott állapotú lakóépületekben életveszély-elhárító beavatkozást végeznek, közreműködnek a legszegényebb háztartások lakókörnyezetének rendezésében, eltávolítják a hulladékot, szükség esetén bekerítik a kerítéssel nem rendelkező ingatlanokat.

A lakhatási beavatkozási tevékenységek egy részére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatot ír ki az adott településeken már jelen lévő, aktívan segítő szervezetek számára. A települési megvalósító szervezetekkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány támogatástovábbadási szerződést köt a vállalt tevékenységek végrehajtására.