Kiskarácsony, hatalmas boldogság

szilagyi.krisztian
2022. december 23.

Pókemberes jelmez, műanyag talicska, színváltós táska, nagycsaládos társas, milliódarabos színező, csillagboltos éjjelilámpa – a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes angyalkái idén sem ismertek lehetetlent.

1402 hátrányos helyzetű kisgyermek karácsonyát tette boldogabbá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított Kiskarácsony akció az ország 42 településén. Az idén már második alkalommal szervezett ajándékgyűjtés különlegessége, hogy minden gyermek saját, névre szóló csomagot kapott, amelyben az a meglepetés lapult, amelyet ő néhány héttel korábban megfogalmazott, lerajzolt, elsuttogott.
A Szeretetszolgálat munkatársai az ország leghátrányosabb helyzetű településein dolgoznak, olyan falvakban, ahol a karácsony napja a gyerekek számára nem, vagy csak alig különbözik a többitől. Az ott élő nehéz sorsú gyermekek titkos karácsonyi kívánsága általában csak kívánság marad. A Kiskarácsony akció során azonban ezek az óhajok megvalósultak, köszönhetően annak a rengeteg kisebb-nagyobb cégnek, baráti társaságnak, középiskolás osztálynak, egyetemi csoportnak és egyéni ajándékozónak, akik úgy gondolták, hogy a karácsonyi készülődés és bevásárlás mellett valóra váltják egy ismeretlen gyerek szíve vágyát is – legyen az bármi. Így került a dobozokba színváltós kistáska; csillagboltos éjjelilámpa; 146-os pókember jelmez; titkos napló olyan tollal, ami fog; hiánytalan családi társas, amit a testvérekkel együtt lehet játszani; youtuberes-poszter; focilabda, műanyag talicska vagy éppen játék pénztárgép. Sőt, egy kisfiú megyei telefonkönyvet kért kutakodás céljából, és természetesen ezt is sikerült teljesíteni.
Az ország legszegényebb településein élő gyerekek álmai sok esetben azonban teljesen mások, mint szerencsésebb helyzetben lévő kortársaiké, így volt olyan kívánságpapír, amelyen meleg cipő szerepelt, vagy egy jó vastag pulóver, illetve csak annyi: egy tábla csoki…

A Kiskarácsony gyűjtési időszaka december 16-ig tartott, az azt követő napokban pedig minden ajándék útra kelt, hogy december 24-ig megérkezzen oda, ahol a legjobban várják.