Jelenlét-díjjal köszönt el Langerné Victor Katalintól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

szilagyi.krisztian
2022. június 11.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat június 9-én szűk körben köszönt el Langerné Victor Katalintól, aki több mint egy évtizeden keresztül társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a rászoruló emberekért. Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Jelenlét díjat adott át a volt helyettes államtitkárnak megköszönve a sok éves együttműködését és szolgálatát. Langerné Victor Katalin június 1-jétől új pozícióban, Novák Katalin köztársasági elnök mellett elnöki tanácsadóként folytatja munkáját. 

„Simone Weil azt mondja a segítésről, a jól segítésről, hogy az kell hozzá, hogy szembe tudj nézni az elviselhetetlennel. Hogy szembe tudj nézni a kibírhatatlannal, hogy szembe tudj nézni a bevallhatatlanul súlyos nyomorúsággal. És ahogy szembenézel, azonosulsz vele. Ha nem tudod, akkor ne indulj. Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon kevesen bírnak ezzel a tudással, és ezért lesz nagyon nehéz pótolni téged.”

– nyitotta meg az alkalmat Vecsei Miklós, majd a búcsú helyett az elmúlt 10 évben közösen megálmodott és elért célokra emlékezett. Külön kiemelte az tiszabői program indulását – a helyi iskola és a település érdekében tett közös elhatározást – ami mára 300 települést érintő felzárkózást segítő programmá nőtt. Ez az egyedülállóan nagyszabású kormányzati program – amely a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét módszertanán alapul – Langerné Victor Katalin állhatatos hitének, és az ügy iránti elkötelezettségének is köszönhetően jöhetett létre.

„Ebben az ügyben nagyon kevesen tudnak hinni. Abban, hogy most már nagyon fontos döntéshozói pozícióban is vannak, akik hisznek a közös ügyünkben, nagyrészt Neked vannak érdemeid. Nagyon köszönjük ezt Neked.” – folytatta Vecsei Miklós. Ezt követően átadta Langerné Victor Katalinnak a Jelenlét-díjat, a Magyar Örökség díjjal elismert Jelenlét program kitüntetését. Az elismeréshez tartozó bronz plakett Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész munkája.

A díj ezelőtt kifejezetten a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai részére a programban végzett kitartó és áldozatos szolgálatának elismeréseként szolgált, ez az első alkalom, hogy nem a szervezet munkatársa vehette át.

„A Jelenlétnek a legfontosabb ismérve az, hogy nyomot hagyunk. És még egy ismérve van: benned is nyomot hagy. A Jelenlét program a Máltai Szeretetszolgálat válasza az emberi nyomorúságra. Jelen vagyunk a másik ember életében.” – zárta Vecsei Miklós beszédjét.

Langerné Victor Katalin köszönetet mondott az elismerésért, és azokért az emberekért, akikkel az elmúlt 10 évben együtt dolgozhatott. „Köszönöm, hogy nekem ezt az Úristen megadta, hogy tíz évet itt dolgozhattam és olyan emberekkel találkozhattam, akiket a szíve vitt előre. Annyi mindent mondhatnék, ami a rendszerről szól, a Gyerekházak, a Tanodák, sok-sok minden, de a legeslegnagyobb ajándékom nekem az, hogy megkaptam azt az élettől, hogy hasonló gondolkodású, hasonló elszántságú embereket összeköthettem a másikkal. Mert sokan ugyanolyan úton jártak, de mégsem egy úton mentek, és egyszerűen megtehettem azt ez alatt a tíz év alatt, hogy egyik embert a másikkal összekötöttem, összetalálkoztattam, és egyszer már csak azt vettem észre, hogy igen, egy szövetség van, egy háló van.”

Az ünnepségen – ahol Katalin családtagjai, barátai, kollégái is jelen voltak – a Romano Glaszo zenekar és a Máltai Szimfónia program növendékei zenéltek.