Bécsben koncertezett a Máltai Szimfónia zenekara

szilagyi.krisztian
2022. október 17.

A 2019-es salzburgi nagy sikerű jótékonysági koncert után idén Bécsben léptek színpadra a Máltai Szimfónia program növendékei önálló, közel egy órás előadásukkal.

Kétnapos, koncerttel egybekötött városnézésre érkeztek az osztrák fővárosba október 14-én a Máltai Szimfónia növendékei. A hátrányos helyzetű településeken élő gyerekekből és tanáraikból szervezett ötven tagú zenekar Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend roma ügyekkel megbízott nagykövetének meghívására lépett fel a bécsi Wiener Konzerthausban, hogy közel egy órás koncertet adjon a kelet-európai roma programok támogatóinak. A teltházas koncert két felvonása között Franz Salm-Reifferscheidt bemutatta a kelet-európai régióban roma emberekért végzett máltai munkát, köztük a magyarországi esélyteremtő és felzárkózást segítő programokat.

A koncerten tiszteletét tette Alexander Van der Bellen, az osztrák államfő, Franz Scharl, az ausztriai katolikus egyház romapasztorációért felelős segédpüspöke,  Fra’ Gottfried Kühnelt-Leddihn, a Szuverén Máltai Lovagrend ausztriai nagyperjelségének nagyperjele és több magas beosztású lovagrendi küldött. Magyarországról Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Dr. Erőss Lóránd, a Máltai Lovagrend ispotályosa és Ugron Imre, a Lovagrend korábbi nagykövete is Bécsbe látogatott az eseményre.

A Szimfónia ifjú zenészei Tarnabodról, Tarnazsadányból, Monorról, Tiszaburáról, Erkről, Nyírmihálydiból, Pocsajról, Nagycserkeszről és Göncruszkáról érkeztek.

Nagy Kálmán, a Máltai Szimfónia programvezetője elmondta, hogy a bécsi műsor a korábbi, az Óbudai Danubia Zenekarral közös zeneakadémiai koncertekre épül, és sok gyakorlással juthattak el idáig, hogy már önmagában is megállja a helyét egy ilyen nívós helyszínen is. „A gyerekek idefelé végig zenéltek az úton is, és még meg sem érkeztünk, már azt mondták, hogy ilyen nagy élményük még sosem volt” – meséli.

„Nagyon-nagyon büszke vagyok a gyerekekre! És nem csak a zenei teljesítményükre, amit most láthattak a színpadon, hanem ahogy a próbákon, a szünetekben, az utazás alatt viselkednek, a türelmükre, arra ahogy odafigyelnek egymásra. Ezek a kicsi dolgok is hatalmas eredmények számomra” – mondta Báder Ernő, a program művészeti vezetője.

A koncertet – amely a Roma Himnusszal zárult – a közönség állva, szűnni nem akaró tapssal kísérte.

A Máltai Szimfónia programról

A Máltai Szimfónia a Szeretetszolgálat szociális programja, amely a zenét eszközként használja annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését segítse. Célja, hogy sikerélményt, odafigyelést és a közösséghez tartozás érzését adja a nehéz körülmények között élő gyerekek számára.

A Máltai Szimfónia a venezuelai gyökerű El Sistema-program magyarországi adaptációja, 2013-ban a monori Tabán telepen indult el. Az elmúlt egy évtizedben hátrányos helyzetű gyerekek ezreit vonta be a közös zenélés örömébe, jelenleg is több tucat leszakadó településen és szegregátumban zajlik szimfóniás módszertanon alapuló zeneoktatás, közösségépítés. Az élményszerzésre alapuló, az elméleti tananyagot minimálisra csökkentő zenei program során a kezdeti lépések sikerei gyorsan összeadódnak, és a zenei repertoárjuk meglepő gyorsasággal fejlődik. A csoportos hangszeres órákon a  gyermekek számos képessége fejlődik, és ez nemcsak a személyiségükre és a lehetőségeikre, de iskolai eredményeikre is kihat. A zene kitartásra, fegyelemre neveli őket, célokat  tűz eléjük, miközben barátokra, közösségi élményekre, megbecsülésre és sikerre tesznek szert. A közösségi alapokon zajló zenetanulást ezért tekintik a leszakadó közösségekben végzett szociális munka kiemelkedően fontos, innovatív elemének.

A programelem az EFOP-1.4.5-20-2020-00001 Fókuszban a gyermek program keretében valósult meg.