Tavaszköszöntő koncertsorozat

szilagyi.krisztian
2022. május 06.

Színpadra álltak és megmutatták magukat, a tudásukat, a szeretetüket óvodás és iskolás gyerekek Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei felzárkózó településeken. Sokuknak ez volt az első alkalom a közönség előtti szereplésre.

„Ne menj már el, mindjárt kezdünk” – kérlelte édesanyját egy ünneplőbe öltözött kislány Tiszaburán, az iskola udvarán. S miután sikerült őt visszafordítania, nagy izgalommal szaladt a társai közé, s várta a fellépése pillanatát. Nem a kislány volt egyedül nagyon izgatott a faluban: műsorra készültek a gyerekek, méghozzá olyan nagyszabásúra, amilyet még nem látott Tiszabura. Az édesanyákat és tavaszt köszöntötték.

Az óvodások énekeltek és táncoltak, az iskolások verset is szavaltak. Színpadra álltak a Máltai Szimfónia program tiszaburai növendékei is és mindannyian megmutatták, mit tudnak. És nem csak a hegedű, cajon dob és az akusztikus gitár került elő, hanem még két elektronos is, amit olyan természetességgel pengettek az állítólag kezdő zenész növedékek, hogy attól még az értő fülű hallgatóság is elámult.

Hasonló, a helyi közösséget megmozgató, anyák napi és tavaszváró fellépések május első hetében Tarnazsadányban, Gyöngyöspatán, Tarnabodon, Erken, Tiszanánán és Kömlőn is voltak. A koncerteket a máltai tanodákkal, iskolákkal, óvodákkal összefogva szervezték a Máltai Szimfónia program munkatársai. A helyi atyák, lelki vezetők, valamint Antal András diakónus imádsággal nyitották meg az eseményeket, majd a gyerekek szüleik, közösségeik, tanáraik előtt mutathatták meg, mi mindent tanultak az elmúlt időszakban. A fellépések egyben fontos találkozásokra is lehetőséget adtak a településen dolgozó egyházi és civil szervezeteknek, az önkormányzatok képviselőinek és a máltai munkatársaknak.

„Célunk a közösségépítés volt, és szerettük volna minél több emberrel megismertetni a Szimfónia programot” – mondta az elköteleződésükről Báder Ernő, a Szimfónia program művészeti vezetője, a tavaszváró koncertsorozat megálmodója. Hozzátéve, az már csak hab a tortán, hogy milyen produkciókat mutattak be a gyerekek.

„A gyerekek még szombaton is próbáltak, nagyon lelkesek voltak és megbízhatóak.  Végre mindenki, a saját szüleik is láthatták, hogy nemhiába készültek annyit, ahogy azt is, hogy mennyire tudnak koncentrálni” – sorolta a további eredményeket Báder Ernő, aki a visszajelzések alapján úgy érzi, a közösség számára is nagyon értékesek voltak a koncertek. Például a roma és nem roma szülők együtt hallgatták a gyerekeiket, sikerült továbbá olyan családokat is bevonzani a templomokba, akik még sosem jártak ott.

Báder Ernő terve szerint az eseménysorozatból hagyomány lesz és nem csak tavasszal, hanem advent idején is megszervezik.

A programelem az EFOP-1.4.5-20-2020-00001 Fókuszban a gyermek program keretében valósult meg.