Rászorulók kapják a Palatinus Grand Hotel bútorait

szilagyi.krisztian
2023. február 24.

A pécsi Palatinus Grand Hotel a Máltai Szeretetszolgálatnak adományozott egy teljes szállodányi bútort. A felújítás előtt álló ötemeletes hotel idegenforgalmi szempontból elavult, ám tökéletes állapotú bútorzata, padlószőnyegei, valamint az épület nyílászárói és egy professzionális konyha teljes felszerelése került a Szeretetszolgálathoz, és rajta keresztül a régió rászoruló családjaihoz.

A pécsi belváros szívében, a Király utcában elhelyezkedő századfordulóban épült szecessziós szálloda teljeskörű felújítás előtt áll, a hotel vezetősége pedig úgy döntött, hogy az épületben található bútorokat, a kicserélésre ítélt ablakokat és ajtókat, a szobákban és a folyosókon lerakott sok ezer négyzetméternyi padlószőnyeget, valamint a híres szállodához tartozó nagyüzemi konyha és rendezvényterem felszerelését teljes egészében jótékony célra ajánlja fel.
A szálloda kérésének megfelelően a bútorokat a Szeretetszolgálat munkatársai szerelik szét és szállítják el az év első harmadában. A munkának január harmadikán lehetett nekikezdeni, és a Dél-dunántúli gazdaságfejlesztési koordinátorok a helyi máltai kollégák segítségével alig egy hónap alatt a szálloda öt emeletével már végeztek. Szó szerint lecsupaszították a szobákat, hiszen a padlószőnyegektől a lámpakörtékig mindent felszedtek, elemeire szedtek, le- és kiszereltek. Mára már csak a raktár és a nagyméretű ipari konyha maradt hátra.

A nagy költöztetés természetesen nagy logisztikát is igényel, naponta többször fordul meg a máltai kisbusz a hotel és a Szeretetszolgálat regionális raktára között, ahol a beérkezett bútorokat folyamatosan szelektálják, rendszerezik és készítik elő a tovább szállításra. A szállodai használatra már nem, ám a mindennapokra tökéletesen alkalmas ágyak, székek és szekrények nem pihennek sokáig a raktárban, jellemzően már a megérkezésüket követő napon egy-egy rászoruló családhoz, máltai intézménybe vagy Jelenlét Pontra kerülnek. A padlószőnyegeket kisebb igazítások, javítások után szintén családoknál terítik szét újra. A nyílászárók beépítése némileg lassabb folyamat, hiszen beszerelésük előzetes felméréseket és építészeti beavatkozásokat igényel, amit a régió Tetőkommandója végez el. Azokból az ablak- és ajtóüvegekből, amelyeket nem tudnak sehova sem beépíteni, üvegházak készülnek, amelyeket a Felzárkózó települések program ernyője alatt futó CsaládiKert projektben használnak majd fel háztáji növénytermesztéshez.