Költözés a telepről

Két család költözött ki a monori Tabán telepről a szegregátum területén kívül eső szociális bérlakásba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat rehabilitációs programjának eredményeként.

bessenyei.mihaly
2023. október 18.

A telepen 2020-ban indult a Szeretetszolgálat és a város közös programja, melynek részeként eddig hét szociális bérlakást létesítettek, kettőt a 400 fős telepen belül, további ötöt pedig a szegregátum területén kívül. A pályázati úton kiválasztott családok háromlépcsős rehabilitációs program részesei lesznek, először a szegregátum területén belül jutnak magasabb színvonalú szociális lakáshoz, a második körben a telepen kívülre költöznek, végül pedig egy teljesen integrált lakókörnyezetbe költözhetnek.

A részvétel feltétele az állandó munkahely, a gyermekek rendszeres iskolába, óvodába járása, valamint a családok hozzájárulása a szociális munkások gyakori családlátogatásához. Az új lakók legfeljebb öt évet tölthetnek az ingatlanban, utána tovább kell lépniük az integrációs lépcső következő fokára, és átadniuk a lakást a következő rászoruló családnak.

A Szeretetszolgálat munkatársai arról számoltak be, hogy az első két család új otthonba költözése óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a program iránt, több család is jelentkezik a pályázatra, melynek során egyelőre további három szociális bérlakásba költözhetnek majd új lakók.