Hevesi siker a Fete-kupán

szilagyi.krisztian
2022. április 11.

A legszegényebb településeken élő gyermekek számára szervez rendszeres labdarúgó edzést és tornákat a Felzárkózó települések (Fete) sportprogramja, mivel a sport és a közösség nemcsak a gyermekek fejlődését, hanem a felzárkózásukat is elősegíti. Az edzések rendszert és szabályokat visznek a fiatalok életébe, a tornák alkalmával pedig olyan élményekhez jutnak, amelyeket máskülönben nem élnének át.

„András bácsi, szorítson nekünk!” – szólt bátorításért edzőjéhez a kissé megilletődött zemplénagárdi kisfiú, aki, ha nem is félve, de láthatóan némi tartással nézett körbe a (nem csak számára) hatalmas sportcsarnokban első meccse előtt. Volt, akinek egy kis bátorításra, másnak egy-két jótanácsra, valakinek pedig teremfocira alkalmas cipőre volt éppen szüksége az utolsó pillanatokban, de mindenre született megoldás, így mindenki nyugodtan léphetett pályára.

Április második hétvégéjén az ózdi Marosi István sportcsarnokban rendezett hatcsapatos minitornán észak-, és közép-magyarországi hátrányos helyzetű falvakban élő gyerekek mérkőztek meg a Felzárkózó települések Észak-magyarországi Régiós Kupáján. Nógrád, Borsod és Heves válogatottja mellett pályára léptek az arlói fiatalok (Jézus Társasága) és a Magyar Református Szövetség régiós csapata is, valamint meghívást kapott a programban nem szereplő Pásztó utánpótlás csapata is – hiszen a sport összeköt, a pályán nincsenek társadalmi különbségek, és egy-egy ilyen torna jó alkalom az integrációra, az elfogadásra.

A torna első helyezettjének járó hatalmas serleget a nap végén a hibátlan mérleggel záró hevesi csapat vihette haza, a dobogóra a nógrádi és arlói csapat léphetett még fel, de a SnapSoft és a Fémalk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt. jóvoltából jutott érem, édesség, ajándékcsomag és elismerés minden pályára lépőnek.