Fetekert: kiváló minőségű termékek felzárkózó településekről

A Fetekertben mutatták be a Magyar Konyha új kiadványát, amely az ország legjobb 150 termelőjét mutatja be, azokat, akiknél mindig garantáltan kiváló minőségű termékekhez juthatunk. A lap szerkesztősége több száz termelőt zsűrizett, hogy összeállítsa a listát, amelybe bekerült maga a Fetekert is.

bessenyei.mihaly
2024. október 02.

A sajtótájékoztatón Lévai Anikó elmondta, hogy a kiadvány szerkesztői előnyben részesítették a fenntartható gazdálkodást folytatókat, és figyelemmel voltak arra is, hogy a vállalkozásokat milyen közösség veszi körül. „Ma már a felzárkózó településekről is érkeznek kiváló minőségű termékek, amelyek a Máltai Manufaktúra feldolgozásában jelennek meg a polcokon” – hangsúlyozta Lévai Anikó.

„A Fetekerten keresztül egy lépéssel közelebb kerülhetünk a felzárkózó települések világához” – hangsúlyozta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos. Az általa koordinált programban, amely a 300 legszegényebb hazai települést fogja össze, az utóbbi években mintegy 100 hektár termőföldet hódítottak vissza az enyészettől, a kistelepüléseken megtermelt alapanyagok, késztermékek pedig egyre több kiskereskedelmi egységbe jutnak el, többek között a rendezvény helyszínéül szolgáló Fetekertbe is.

A Fény utcai piac 2. emeletén található reggeliző-kávézóban Kis Csaba séf minden nap a felzárkózó településekről származó friss alapanyagokból főz, a kávézó melletti bolt polcain pedig szintén felzárkózó településekről érkező, helyi munkaerővel előállított szörpök, lekvárok, csatnik, szószok és szendvicskrémek közül lehet válogatni. A Fetekert hétfőtől péntekig 7:00-16:00 óráig, szombaton 7:00-14:00 óráig várja vendégeit.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a „TOP150 termelő” című kiadvány ötletgazdája kiemelte: amennyire megtorpant az elmúlt egy-két évben a magyar vendéglátós szféra fejlődése, annyira “dübörögnek” a minőségi alapanyagokat előállító, hazai termelők. Meglátása szerint ez annak is köszönhető, hogy Magyarországon is megjelentek az ilyen alapanyagokat kereső, tudatos fogyasztók, a kötet őket kívánja segíteni. A hiánypótló kiadvány az októberi Magyar Konyha magazin mellékleteként már elérhető az újságárusoknál.