FETEKERT – a felzárkózó települések boltja

szilagyi.krisztian
2022. december 14.

Megnyílt a II. kerületi Fény utcai piac második emeletén a FETEKERT névre keresztelt kávézó és bolt, ahol az ország felzárkózó településeiről érkező, helyi termelésből, helyi munkaerővel előállított gasztronómiai és kézműves termékek töltik meg a polcokat.

A szörpök, lekvárok, csatnik, szószok, szendvicskrémek, újrahasznosított ékszerek, textil, fa és kerámia tárgyak mind eldugott falvak családias hangulatú kisüzemeiben nagy gondossággal készültek. A FETEKERT nem csak lehetőség egy jó kávéra vagy a karácsonyi ajándékok beszerzésére, hanem közösségi tér is egyben. A találkozások és beszélgetések helyszíne, mert itt minden egyes terméknek külön története van.

A Felzárkózó települések, azaz a 2019-ben indult országos felzárkózást segítő programban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával húsz egyházi és civil szervezet dolgozik együtt. A példa nélküli összefogás keretein belül a megvalósítók folyamatos jelenlétükkel évtizedek óta megoldatlan problémákra nyújtanak megoldást hazánk 300 leghátrányosabb helyzetű településén. A szerteágazó tevékenységnek egyik hangsúlyos eleme a gazdaságfejlesztés, amelynek fontos lépcsőfoka, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken megtermelt és feldolgozott magas minőségű termékek már a fővárosban is elérhetőek.

A FETEKERT hétfőtől péntekig 7:00-16:00 óráig, szombaton 7:00-14:00 óráig várja vendégeit a 1024 Budapest, Lövőház u.12. szám alatt a piac 2. emeletén.