Felhívás tervezők részére

Az ország 300 legszegényebb települését érintő Felzárkózó települések program vezetőjeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösségi bérlakásprogramot valósít meg a lakhatási körülmények javítására, ennek keretében 2026-ig 2000 lakóingatlant hoz létre 400 új épület megépítésével és 1600 lakás felújításával. A program megvalósításához együttműködő tervező partnereket keresünk.

Az ország 300 legszegényebb települését érintő Felzárkózó települések program vezetőjeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösségi bérlakásprogramot valósít meg a lakhatási körülmények javítására, ennek keretében 2026-ig 2000 lakóingatlant hoz létre 400 új épület megépítésével és 1600 lakás felújításával. Az ingatlanok elsősorban az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-dunántúli régiókban találhatók.

A 2000 közösségi bérlakást alapvetően a települések – helyenként szegregátumok – központi területén megvásárolt használt lakóépületek felújításával, illetve ahol erre nincs lehetőség, ott üres telken, vagy romos állapotú ingatlanokon típusterv alapján készülő új épületek építésével valósítja meg a program.

Az ingatlanok vásárlása folyamatban van és a kínálatnak megfelelően folyamatosan zajlik a következő években is. A megvásárolt ingatlanok felmérése, felújítási tervek készítése, a felújításhoz, építéshez szükséges pályáztatási rendszer kidolgozása elindult. Tarnabodon ezen kívül megépült hét mintaépületünk is.

A felújított és az új építésű ingatlanok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bérlakásprogramjába kerülnek. A bérlők kiválasztásának feltétele, hogy a nyertes pályázók vigyáznak az ingatlanra, rendben tartják a környéket, megművelik a kertet és együttműködnek a program településen dolgozó munkatársaival, akik segítik a családokat a mindennapi problémák megoldásában.

A program elősegíti a társadalmi mobilitást a többnyire zárkózott településeken, a bérlakásokba költöző családok magasabb komfortfokozatú otthonokba kerülnek, miközben a felújítandó ingatlanokat értékesítő tulajdonosoknak is lehetősége nyílik a továbblépésre.

A tervezett munkák területi megosztása

A 300 település területi megosztása

Az ingatlanok megyék szerinti tervezett eloszlása

Az ingatlanok eloszlását megyénkként az alábbi táblázat szerint tervezzük:

VármegyeTelepülés számTervezett épületszám
Baranya23123
Békés1345
Borsod-Abaúj-Zemplén66123
Csongrád-Csanád1212
Fejér12124
Hajdú-Bihar15125
Heves11
Jász-Nagykun-Szolnok23
Nógrád377
Pest55124
Szabolcs-Szatmár-Bereg99987

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködő partnereket keres a program megvalósításához tervezők és kivitelezők körében.

Eddig Tarnabodon két új építésű épület került megvalósításra más-más technológiával és ezen felül további 7 épület (könnyűszerkezetes építési rendszerrel), amiből Boldogkőújfalun még egy épület készült el meglévő típustervek alapján. A használatbavételi tudomásulvételi eljárások folyamatban vannak.

Eddig a 4 régióban 7 megvásárolt használt épületnek készültek el a felmérési és felújítási tervei és költségvetési kiírásai, amit az MMSz saját erőforrásból készített el.

Felhívásunk célja, hogy régiónként gyűjtsünk össze olyan tervezőket és tervező szervezeteket, melyek kapacitásuknak megfelelően részt kívánnak, és tudnak venni a megvalósuló épületek terveinek elkészítésében, a kivitelezés közbeni műszaki ellenőri feladatok ellátásában, valamint az ingatlanok megvásárlását megelőző állapotfelmérési műszaki dokumentáció elkészítésében, javaslattételekben a vásárlásokhoz. Szándékaink szerint az előkészítési, tervezési és műszaki ellenőri feladatokat régiónként több tervező szervezet látná el, akár településekre lebontva vagy elosztva, akár feladatkörökre megbontva.

A tervező szervezetekkel, tervezőkkel, műszaki ellenőrökkel keretszerződések keretében működnénk együtt. Partnereinket régiónként meghirdetett, beszerzési eljárásokkal szeretnénk kiválasztani, a konkrét helyszínekre vonatkoztatva.

Következő feladatokra keressük partnereinket:

Előkészítési feladatok

 • MMSz által kigyűjtött ingatlanok műszaki állapotfelvétele, megvásárláshoz vételi javaslattétel

Tervezési feladatok

 • Típustervek helyszínre adaptálása egyszerű bejelentési eljárás keretében
  (bejelentési és kiviteli tervdokumentáció)
Típusterv alaprajz
 • meglévő épületek rekonstrukciója egyszerű bejelentési eljárás keretében
  (bejelentési és kiviteli tervdokumentáció)
 • meglévő épületek felújítása
  (költségvetési kiírás és szükség szerint kiviteli tervdokumentáció)
Felújítandó épület
Felújítandó éplület

Műszaki ellenőri feladatok

 • Új építésnél és szükség szerint felújításnál műszaki ellenőri feladatok ellátása

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködő partnereket keres a program megvalósításához kivitelezők, szakemberek, szakértők és tervezők körében.


AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS KIVITELEZŐKNEK

Megjelent az ajánlati/részvételi felhívás kivitelezőknek. A dokumentum az alábbi elérhetőségeken hozzáférhető:

 • Tenders Electronic Daily – Magyarország-Budapest: Lakóházak építése 2022/S 032-081034

(űrlap helye)

A felzárkózás lépései

Átfogó program Magyarország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkóztatására

Fókuszban a gyermek

Első ezer nap

Gazdaságfejlesztés

Minden négyzetméter föld megművelésére törekszünk

Lakhatás

Emberhez méltó életet élni

Energetika

Napfénnyel fűtött otthonok

Oktatás

Mert a tudás mindenkié

Egészségügy

Ép testben szép élet!

Sport

Az életre edzenek

Zene

Örömzene azonnal, szolfézsóra később

Mozgó játszótér

Élmény érkezik, közösség épül

Felelős állattartás

Hogy kedvenceink a barátaink maradjanak

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Tiszta lappal