Bubik a szegregátumban

ORP_9768

Új életre keltek a Mol Bubik Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióiban. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) modellváltás miatt 2000 darab, elsőszériás Bubi-kerékpárt adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a közösségi közlekedésből kivont, de jó állapotú bicikliket a Szeretetszolgálat tiszaroffi üzemében dolgozók átnézik, felmatricázzák, majd újra szolgálatba állítják.

A mindennapos használatra és a biztonságos közlekedésre teljes mértékben megfelelő kerékpárokat a Felzárkózó települések program keretein belül, Magyarország legnehezebb helyzetű településein élők vehetik igénybe. A kerékpárok felkészítése és kiszállítása folyamatos, ám a biciklik súlya és mennyisége miatt komoly logisztikát igényel célba juttatásuk, jelenleg 77 településre 913 kerékpár érkezett már meg, és további 280 vár a szállításra.

Az ikonikus zöld biciklik másodvirágzásukat élik az ország legelesettebb vidékein, jelentősen megkönnyítve a hátrányos helyzetű településeken élők életét, mindennapjait. A Felzárkózó települések programban részt vevő falvak Magyarország legnehezebb helyzetű területein találhatóak, ahol a helyben elérhető alapvető szolgálatatások (orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, bolt) az esetek jelentős többségében hiányoznak. Ezek eléréséhez jó esetben csak a szomszédos településre, de általában jóval messzebbre kell utazni, ám a helyi buszjáratok ritkák, gyakran naponta mindössze kétszer indul és érkezik járat a faluba, és egy-egy utazás több ezer forintos kiadást jelent, ráadásul akár az egész napot rá kell szánni. Biciklivel ez az idő jelentősen lerövidül, és nem kerül plusz pénzbe. A kerékpárok a falun belüli mozgást is megkönnyítik, a hivatalok és boltok ugyanis általában nem a szegregátumban vagy annak közelében helyezkednek el, így az ott élőknek a napi ügyintézéshez, bevásárláshoz oda-vissza gyalogolni kell – a távolság ugyan nem, de az ehhez szüksége idő biciklivel töredékére csökken.

A községek Jelenlét Pontjain elhelyezett kerékpárokat bárki kikölcsönözheti ingyenesen, csak a tartós, több hónapos kölcsönzés esetén szükséges letéti díjat (2-4000 Ft) fizetni, valamint feltétel, hogy a kölcsönzőnek rendszeresen be kell mutatnia a biciklit a Jelenlét Pont munkatársainak. A lakossági felhasználáson túl a Jelenlét Pont alkalmazottai, a településen dolgozó közfoglalkoztatottak is szívesen használják a megbízható, strapabíró kerékpárokat, valamint a védőnők és a családmentorok is rendszeresen igénybe veszik a családok meglátogatáskor.

A kerékpárokat érintő kisebb javításokat a községek Jelenlét Pontjai vállalják, az esetleges komolyabb szervízeléseket pedig a Máltai Szeretetszolgálat megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató tiszaroffi üzemében végzik majd, ahol jelenleg a még megmaradt 800 darab bicikli felkészítése zajlik. „Legkésőbb áprilisig szeretnénk végezni az összes, még itt lévő biciklivel, hogy már az idei kerékpáros szezonban bevethetőek legyenek, és a tavaszi programbővítés során csatlakozó települések is igényelhessenek belőlük” – nyilatkozta Inántsy Pap Sándor, a tiszaroffi máltai üzem vezetője.

 1,332 total views,  1 views today