Árnyék nélkül

Új szociális naperőműpark épült Lakócsán. Helyszíni riport.

bessenyei.mihaly
2023. szeptember 25.

A falu szélén elhelyezkedő, egyhektáros területen hosszú sorokban szikráznak a napelemek. A kora őszi, fakózöld gyepen, a fémkék elemek között afféle magányos pipacsként áll Pancsura Zoltán, a Máltai Szeretetszolgálat műszaki koordinátora, körülötte pedig egy csapat gyerek rohangál, játszik vagy éppen kérdéseket süvölt mindenki és senki felé.

Egy napenergiai gyorstalpalóval egybekötött tanulmányi kirándulásba csöppentünk bele, amihez a falu polgármestere, Csonka József is csatlakozott. Lakócsán járunk, a Somogy vármegyei falu 2019 óta tagja a Felzárkózó települések programnak, a helyi Jelenlét Pontot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezeti. A település egyike annak a 22 helyszínnek, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-ban szociális napelemparkot létesít. A falvakban megtermelt energiát az áramszolgáltató megvásárolja, a befolyt összegből pedig a felzárkózó településeken élő, kisgyermekes családok kapnak majd támogatást, amiből egy szobát biztonságos módon, tisztán be tudnak fűteni. Lakócsán az ország második szociális naperőműve kezdte meg a működését, ezt jöttek megtekinteni a helyi horvát-magyar kéttannyelvű iskola ötödikes diákjai.

Megérkezésünk után Pancsura Zoltán lendületesen kezdi el az oktatást; hogyan jön létre az energia a napelemekben, hogyan lesz ebből az energiából akkumulátorokba való egyenáram, végül pedig a modern háztartások működéséhez nélkülözhetetlen váltóáram. Végig mutatva a sorokon, büszkén mesél a szerkezet modernségéről, kiemelve, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint ez a naperőműpark még húsz év múlva is minimum nyolcvanszázalékos energiatermelésre lesz képes.

Valaki arra kíváncsi, hogy mi akadályozhatja a működést.

 – Nagyon tisztán kell tartanai a környezetet, mert ha csak egy kis panelt is leárnyékol egy lapulevél, az egész táblában megszűnik az energiatermelés.

Az osztály erre testületileg kijelenti, hogy szívesen jönnek segíteni telket takarítani, főleg, ha a gaztalanítás egybe esik a matekórával.

De bármilyen izgalmas is a téma, a tűző napon nehéz megmaradni, árnyék, természetesen nincsen a naperőmű környékén, az ötödikeseknek ráadásul kezdődik a testnevelés óra. Az erőmű kapuit bezárják, és a gyerekzsivaj elhalkulásával hirtelen hallani, ahogy zümmögnek, sustorognak a panelek, szorgosan gyűjtik magukba az energiát.

Fotók: Majoros Árpád