A zene összeköt – A Zeneakadémián léptek fel a szimfóniás gyerekek

szilagyi.krisztian
2022. február 23.

Második alkalommal léptek színpadra február 19-én a budapesti Zeneakadémia nagytermében a Máltai Szimfónia program növendékei az Óbudai Danubia Zenekarral a Közös Hang projekt újabb koncertjén.

Tiszabura, Erk, Tarnazsadány, Tarnabod, Pocsaj és Nyírmihálydi – ezek azok a települések, ahonnan az ifjú zenészek érkeztek a Zenakadémia nagytermének színpadára. A Felzárkózó települések program falvaiban zajló zenei esélyteremtő foglalkozásokról érkező gyerekek és az Óbudai Danubia Zenekar három népdalt adtak elő, amelyet Báder Ernő, Vörös Tamás és Nyári Károly hangszerelt és Ott Rezső írt át szimfonikus zenekarra.

A gyermekek nem először álltak a Zeneakadémia nagyszínpadán: – és Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar karmesterének szavaival élve nem is utoljára – tavaly szeptemberben már elkápráztatták a Zeneakadémia hallgatóságát. Az volt a Máltai Szimfónia és a Danubia Zenekar Közös hang projektjének első állomása, az évadzáró közös koncert pedig április 30-án lesz. A közös projekt célja a felzárkózó településeken zenét tanuló gyerekek művészi integrációja, és annak bemutatása, hogy „a zene összeköt”.

„A fellépésben nem kevés munkája van a gyerekeknek, rengeteg próba, erőfeszítés és gyakorlás vezetett el addig, hogy az öröm létrejöhessen” – fogalmazott a szombati koncerten köszöntőjében Hámori Máté karmester, aki nyomban megadta a kezdő hangot is: „most következhet a boldogság”.

Ez tükröződött azoknak a nyírségi gyerekeknek a szemében is, akiknek énekével és dobszólójával kezdetét vette a koncert, és mindazokéban, akik a Zeneakadémia nagyszínpadán álltak.

Fotó: Majoros Árpád Csaba

A programelem az EFOP-1.4.5-20-2020-00001 Fókuszban a gyermek program keretében valósult meg.