Végtelen lehetőség: a program lezárul, a segítség marad

szilagyi.krisztian
2022. május 25.

A Katolikus Karitász az elmúlt négy évben 38 településen, összesen legalább 920 rászoruló lakos számára teremtett jobb, hatékonyabb lehetőségeket a felzárkózásra Baranya megyében. A Végtelen lehetőség – komplex felzárkóztatási modellprogram a Sellyei járásban, amelynek keretében mindez megvalósulhatott, májusban zárult. A projektzáró sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a hosszútávú segítségnyújtás érdekében a segítő szervezet továbbra is jelen marad az Ormánságban.

„Újra és újra keresni kell a lehetőségeket arra, hogy az itt élő embereknek, gyermekeknek segítsünk. Ahányan vagyunk, annyi féle módon tehetjük ezt meg, ezért is kapta a program a Végtelen lehetőség címet” – mondta Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a Sellyei járásban zajló projekt hétfői záró sajtótájékoztatóján. Hozzátéve, bár a Végtelen lehetőség program lezárult, de a felzárkóztatási programok a jövőben is folytatódnak.

A Végtelen lehetőség program célterülete az öt legnehezebb helyzetben lévő járás volt. Ezekben mutatják a legnagyobb mértékű halmozódást a gazdasági, infrastrukturális, társadalmi és munkaerő-piaci hátrányok, és a szegénységben élő népesség aránya is lényegesen magasabb a magyarországi átlagnál.

A Baktalórántházai járásban a Baptista Szeretetszolgálat, a Cigándi járásban a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Gönci járásban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Kunhegyesi járásban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Sellyei járásban, összesen 38 településen a Katolikus Karitász indított el még 2018-ban kísérleti projekteket.

A Katolikus Karitász fókuszában a lakosság életesélyeinek növelése, életminőségének javítása, s főként a szolgáltatásokhoz való hozzáférés segítése állt. A több mint 385 millió forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult felzárkóztató program kiemelt célja volt a járás szociális hálójának erősítése, a szociális szolgáltatások hiányának pótlása. Továbbá új módszereket, a meglévő ellátórendszert kiegészítő programokat próbált ki a Katolikus Karitász.

A projektzáró sajtótájékoztatón Lantos Szilárd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felzárkózó programjainak vezetője a felzárkózáspolitika kihívásiról beszélt és arról is mesélt, hogyan indította el a Végtelen lehetőség program azt a gondolkodást – nevezetesen, hogyan lehetne célzott programokkal segíteni a legnehezebb helyzetű településeken -, amely elvezetett a Felzárkózó települések programig is.

„A bölcsek köve nincs senki zsebében, akkor tudunk igazán jó programot csinálni, ha folyamatosan tanuljuk el egymástól azokat a fogásokat, megoldásokat, amelyekkel változást igyekszünk elérni egy – egy település vagy szegregátum életében” – fogalmazott Lantos Szilárd.

Négy és fél év után véget ért a Végtelen lehetőség – „Segítő jelenlét születéstől a szakképzésig a Kunhegyesi járásban” elnevezésű projekt is. A május 20-i kunhegyesi zárórendezvény egy igen sikeres és bőséges program lezárását jelentette, hiszen a több, mint négy év során a beavatkozások széles körben ölelték át a falvakban élők mindennapjait a fogantatástól a foglalkoztatásig, a kora gyerekkortól kezdődően a középiskolások mentorálásáig, a családok adósságkezelésétől a szabadidős programokig. A diagnózis alapú megvalósítások során példaértékűen szoros és hatékony együttműködés alakult ki a településeken élőkkel és az ott dolgozó önkormányzati és iskolai-óvodai intézményekkel, védőnőkkel, családsegítőkkel.