Úton a szemészeti buszok

szilagyi.krisztian
2023. február 27.

Mit látnak szemeink? Tiszanánára megjöttek a gyermekszemészeti szűrőbuszok! Igen, buszok, hiszen 2023 januárjától az eddigi egy helyett már két szűrőbusz járja az ország leghátrányosabb helyzetű régióit szakértő munkatársakkal és világszínvonalú felszereléssel felvértezve. Ezeknek a buszoknak köszönhetően a térkép széle már kicsit kevésbé homályos…

Megérkezett a Máltai Szeretetszolgálat szemészeti csapata. Minden szükséges eszközzel teljeskörűen felszerelt, modern szűrőbuszok  járják Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióit, hogy házhoz vigyék az ellátást, azaz helyben vizsgálják meg az óvodás és iskolás gyerekeket. 

A látás vizsgálat első lépése az összetett előszűrés, amely során kiválogatják azokat a gyerekeket, akiknek van valamilyen gond a látásával, őket a szűrőbuszon, gépek segítségével vizsgálják tovább. A 2022-es adatok szerint a lemaradó régiókban élő gyermekek húsz százalékénak van látás problémája.

Munkában Molnár Brigitta, a szemészeti busz munkatársa. Egy-egy szűrési nap során akár egy egész iskolát és óvodát is megvizsgálnak, de nem ritka, hogy két egymást követő napon is ugyanazon a településen dolgoznak a nagy gyereklétszám miatt.

A szűrőbuszon egy optometrista veszi át a gyerekeket, aki a legmodernebb eszközökkel és végtelen türelemmel vizsgálja meg a gyerekeket, méri fel mire van szükségük.

Az alapos és szakszerű látásvizsgálat általában fél-egy órát vesz igénybe egy-egy gyereknél. 

A „bőség zavara”. A vizsgálat végén már csak egy feladat marad, a legizgalmasabb: ki kell választani a legszebb szemüvegkeretet. Ez cseppet sem könnyű feladat, hiszen a máltai szűrőbuszon több száz új keret áll a rendelkezésre, amelyek közül bármelyik felpróbálható és kérhető. A kiválasztott keretbe aztán a következő napokban egy optikus illeszti be a szükséges lencsét, és a Jelenlét Pontok munkatársai kézbesítik új tulajdonosaiknak keménytokkal, törlőkendővel együtt. 

Kontroll szűrés. A képen látható fiatalembernek eltört a szemüvege, de mielőtt új keretet választana, az optometrista megvizsgálja, hogy az előző szűrés óta történt–e a látásában változás. A szűrések mellett a gyermekszemészeti dolgozók rendszeresen visszajárnak a már megvizsgált gyerekekhez, figyelemmel kísérik állapotukat, és ahol szükséges, új szemüveget írnak fel. 

Binokuláris opthalomoscope vizsgálat – a szűrőbuszok a lehető legkorszerűbb eszközökkel vannak felszerelve, így biztosítva a teljeskörű vizsgálat lehetőségét még a legeldugottabb településeken is. 

Réslámpával vizsgálják egy fiatal páciens szemét. A szűrés során néha több futurisztikus gépet is használatba fognak, így garantálva a lehető legjobb eredményt.

Szemüvegben, mosolyogva. A szűrőbuszok országszerte hozzásegítik a gyermekeket a jobban látáshoz, amely nemcsak az iskolai teljesítményükre, hanem mindennapjaikra is nagy hatással bír, és kollégáink mindenhol hirdetik: szemüvegesnek lenni nem szégyen, sőt!

Kis szünet a vizsgálatok között. A szűrőbusz dolgozói a Jelenlét Ponton pihenhetnek meg az egész napos munka során. A Jelenlét Pontok a Felzárkózó Települések program alappillérei, az itt dolgozó szociális munkások szervezik és koordinálják a szűrőbusz érkezését, „terelnek” minél több gyereket a szűrésekre.