Termékeny vidék

szilagyi.krisztian
2023. március 10.

A 2019-ben indult Felzárkózó Települések program részeként működő CsaládiKert projekt keretén belül idén 1,6 tonna vetőmagot és 30 ezer darab palántát osztanak szét az ország legelesettebb 114 településén élő 2862 család részére.

A program célja a háztáji kert kultúra újjá élesztése, a leghátrányosabb helyzetű falvak lakosságának öngondoskodásra motiválása és az eddig parlagon heverő, sok ezer négyzetméter termőföld kiaknázása. 

Egy virágzó udvar, egy gazdagon termő ágyás, gyümölcsöktől roskadó fák, nyugalom és béke. A háztáji kert a szépség és hasznosság kettős élményét hordozza, ráadásul akinek kertje van, az soha nem kerül éhesen ágyba, tartották régebben.  Az elmúlt évtizedekben viszont Magyarország legszegényebb régióiban az udvar elveszítette eredeti funkcióját, tulajdonosaiban általában már nincs meg a szükséges szakértelem, sem az akarat, sem pedig az eszköztár a kert kialakítására, a vidéki kisközösségekből lassacskán kiveszett, elveszett a háztáji tudás. A 2019-ben indult Felzárkózó Települések program e folyamat megállítására, visszafordítására kezdte el a CsaládiKert projektjét.  

A CsaládiKert program fentarthatóságra és egészégtudatosságra épít, öntudatosságra nevel és segít a résztvevőknek újra értékelni a termesztés szépségét.  A programban az idei évben az ország leghátrányosabb helyzetű 114 településén összesen 2862 család vesz részt, akik között 1,6 tonna vetőmag kerül szétosztásra. A termelhető zöldségek fajtája évről-évre változik, a kiválasztási procedúra fő szempontja a könnyen termeszthetőség, a kiadott fajtáknak ne legyen speciális nap vagy víz igénye, hogy egy kezdő kertész is jó eredményeket érhessen el. A CsaládiKert program alapja a jelenlét, a kertészeti munkatársak a termőterület kialakításától a termények betakarításáig végig kísérik a családokat, tanáccsal, kertészeti eszközökkel és ha szükséges, kisebb beavatkozásokkal segítik a munkájukat, menetközben pedig workshopot is tartanak, ahol a metszésről, növényvédelemről és a termények tartósításról oktatják az erre érdeklődőket.
Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a paprika, paradicsomféléknél ideális, ha a családok inkább palántaként kapják meg, mert ezen növények a kezdeti életszakaszukban elég sérülékenyek, palánta koruktól viszont már könnyedén nevelhetők. A palántákat a Máltai Szeretetszolgálattal több mint egy évtizede szoros kapcsolatot ápoló tarnabodi Glia Kft. neveli, és idén körülbelül 30 000 darabot osztanak ki. A vetőmagokat a Garafarm Kft adományozta, a csomagokban többek között cékla, répa, retek, bab, petrezselyem, és saláta magok lapulnak.