Zalakomár

A 3000 lakosú Zalakomár Zala vármegye dél-keleti részén, a Kis-Balatonhoz közel helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
3000 fő, 0-3 éves: 101 fő, 0-14 éves: 362 fő, 0-18 éves: 149 fő
Elért családok száma
100
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Sportfoglalkozások (labdarúgás, karate)

Szimfónia program

Óvodai mentor

Védőnő+ program

Családi kert

Közösségi kert

 

 

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Sport

Zene

Felelős állattartás

Mozgó játszótér

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

A település bemutatása

A Nagykanizsától 18 km-re fekvő település kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt közlekedési csomópont, könnyen megközelíthető közúton, vonattal, sőt, még repülőgéppel is, hiszen a sármelléki reptér mindössze 21 km-re fekszik. A települést kettészeli a 7-es főút – Komárvárosra (köszörűs lakosság) és Kiskomáromra (beás lakosság) –, és az M7-es autópályáról letérve is könnyen ide juthatunk. A települést két háziorvos és védőnő látja el, működik idősklub és cigány önkormányzat is. A településen Máltai vezetéssel működik egy idősotthon, családsegítő szolgálat és óvoda is, mindhárom intézménnyel szoros együttműködésben vagyunk. A legközelebbi középiskola Nagykanizsán található, a legtöbb fiatal az általános iskola után ide jelentkezik szakács, felszolgáló, cukrász vagy kőműves szakképzésre.

A Jelenlét a településen

Jelenlét Pontunk kapuját a kiskomáromi részen – Árpád utca 85. – 2020. augusztus 25-én nyitottuk ki a rengeteg csillogó szemű kisgyermek és családjaik előtt. Jelenlétünket a település adottságaihoz és szükségleteihez igazítjuk azóta is minden nap. Kezdetektől fogva működik a mosodai és fürdési lehetőség a házban, emellett Biztos Kezdet-szemléletű terek, azaz játszószoba, tanulószoba és könyvtár is van nálunk. A házunkhoz számos melléképület tartozik, köztük egy régi pékség épülete, amelyet raktárnak alakítottunk ki. A helyi tinédzserek is kaptak egy külön kis helységet, a Fecsegők klubszobáját, amit a festéstől a dekorálásig teljes egészében maguknak alakítottak ki. Nagy álmunk valósult meg, mikor sikerült kialakítani a régi pajta épületből egy igazi közösségi teret, mellette mintakertünk és csodaszép udvarunk is helyet ad a különböző programjainknak. A Jelenlét Ponton mozgásfejlesztés, pszichológiai tanácsadás is működik a koragyermekkori fontos mérföldkövek megtámogatásának céljából. A különböző gyermekprogramok óvónő és gyógypedagógus segítségével zajlanak, amelyeket a családmentorok is megtámogatnak. A helyi gyermekek között sok tehetséges van, velük közösen zenés esteket és különböző kulturális eseményeket valósítunk meg. Aktív szociális munkát végzünk a faluban, ebben közfoglalkoztatott programunkban dolgozó munkatársaink nagy segítségünkre vannak, akik a mindennapokban leginkább kertészeti és faipari munkákban, valamint géprongy vágásban dolgoznak.

 • A Jelenlét Pont kialakítása sikeres volt, sokan látogatják
 • A gyermekprogramok népszerűek és sikeresek
 • Munkalehetőséget tudunk biztosítani
 • A Jelenlét Pont alapszolgáltatásai keresettek
 • Hosszútávú együttműködés több helyi önkéntes csoporttal
 • Partnerség, együtt gondolkodás kialakítása a településen működő Máltai intézményekkel (óvoda, idősotthon, családsegítő)
 • Szociális munka keretében krízismegoldások
 • Hiánypótló szolgáltatások indítása
 • Fejlesztő szakemberek széleskörű bevonása (logopédus, pszichológus)
 • Sportprogramok működtetése
 • Játszótér kialakítása
 • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) több alkalommal tartottunk közös workshopokat Zalakomárban és Budapesten
 • A Szimfónia program keretein belül gitáron, hegedűn és nagybőgőn tanulnak zenélni a gyerekek
 • A sportprogramok közül a foci és a karate nagy népszerűségnek örvend, több helyi és országos versenyen is megmérettették már magukat a gyerekek
 • A Lakhatási program keretein belül szociális bérlakások kialakítása is zajlik
 • A településen 30 családdal működik a Családi kert program, emellett több hektáron mezőgazdasági területet művelünk
 • Adósságkezelési programunk rendkívül hatékony, sok családnak tudunk segítséget, tanácsadást nyújtani

A program folytatása

Terveink között szerepel egy, a munka-szociális segítés-bölcsődei ellátás komplex hármasát megvalósító intézmény létrehozása és kialakítása. A tervezett lakásétterem kialakításával a turizmusban tanuló helyi fiataloknak szeretnénk állást biztosítani felszolgáló, szakács és “házigazda” munkakörökben. A lakásétterem célja esetünkben nem csupán munkahelyteremtés, sokkal inkább társadalmi szemléletformálás és esélyteremtés. Fontosnak tartanánk a közeli szakképző iskolákkal való szorosabb együttműködést, esetleges gyakorló helyként történő együtt működést. Jó lenne, ha az önkormányzattal közösen a kóbor kutyák problémájával nagyobb volumenben tudnánk foglalkozni. Szeretnénk, ha jelenlétünkkel több családnak adhatnánk esélyt arra, hogy életük egy picit jobb, könnyebb és szebb legyen.