Zajk

Zajk-Józsefhegy egy Zala vármegyei, fenyőerdők ölelte, átmenő forgalomtól mentes zsákfalu a Fintafai-patak partján, nem messze Letényétől.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
200 fő, 16 gyermek
Elért családok száma
40
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

A Jelenlét Pont kialakítása

Lakhatási beavatkozások

Családi kert program

Szimfónia program

Adósságkezelési tanácsadás

Szakterületek

Lakhatás

Oktatás

Fókuszban a gyermek

Zene

Sport

Egészségügy

Gazdaságfejlesztés

A település bemutatása

Zajk-Józsefhegy egy Zala vármegyei, fenyőerdők ölelte, átmenő forgalomtól mentes zsákfalu a Fintafai-patak partján. Letenye közelségében fekszik, Józsefhegy Letenyéről való leválásával Zajk településrészévé és egyben szegregátumává vált. Busz nyolc alkalommal megy be a faluba, de hiába a város közelsége, nem igazodik műszakokhoz, saját gépjármű nélkül meglehetősen nehéz a közlekedés, különösen az esti órákban. Egyetlen működő szolgáltató egysége sincs, csak egy mozgólbolt lát el szolgáltatást. Bejegyzett lakossága 200-220 fő között ingadozik, melynek körülbelül 30%-a cigány származású, elöregedő falucska, a népesség ötöde 18 év alatti. Óvodásai és iskolásai Letenyére, középiskolásai Nagykanizsára járnak. Munkalehetőséget Letenye város jelent, jelentős foglalkoztató a Müller vállalat, sokan dolgoznak alkalmi munkában és jelentős az önkormányzati foglalkoztatás is. Zajk Letenye város közelsége ellenére is kedvezőtlen feltételekkel rendelkezik, legsúlyosabb problémája a lakhatási körülmények sokszor áldatlan állapota.

A Jelenlét a településen

Zajk komoly nehézsége a település központjától körülbelül 3 km-re lévő Józsefhegy településrész megközelíthetetlensége. A településrész lakossága Zajktól is elzárt, lehetőségeik beszűkültek. Ezen a településrészen felülprezentált a cigány lakosság. Gyakori az önkényes lakásfoglalás, noha az ingatlanok jelentős része lakhatásra alkalmatlan. A Jelenlét Pont munkatársai sokszor látogatnak családokat a saját otthonaikban, az állandó Jelenlét Pont helyszíne kialakulóban van. A településnek nagyon rossz a lefedettsége, mobiltelefon, mobilinternet alig-alig használható. A lakosság többnyire krízishelyzetek megoldásában kér segítséget, nagyon csekély a felelősségvállalás, noha az adósságkezelés kiemelt szerepet kap. 15-20 család szorul állandó segítségre. Zajkon, bár a közbiztonság többnyire megfelelő, az addikciók széles spektruma jelen van. Mindemellett sok az egyedülálló, idős nő, akiknek a téli tüzelő felvágásától a csavarok meghúzásáig nagy nehézséget okoz a férfierő hiánya. Zajkra betelepülő csak olyan van, aki kényszermegoldásként választja ezt, akinek van rá lehetősége, inkább kimenekül a faluból. Építkezés évtizedek óta nem volt, a házak egy része rendkívül rossz állapotú, gyakori a zsúfoltság, és az ebből adódó konfliktus. A település a romló állapotú házak mellett mégis rendezett, közösségi terekkel, játszótérrel rendelkezik, a Jelenlét Pont egyik feladata, hogy ezekbe a felújított közösségi terekbe az önkormányzattal közösen életet vigyen.

 • A lakhatási területen belül egy ingatlan megvásárlása
 • A zene állandó része a programoknak, akár a néptánc, akár az irodalomterápiás csoport során. Gitároktatás zajlik, 4-5 gyermek jár rendszeresen
 • Az adósságkezelés az elmúlt hónapok során kiemelkedő jelentőséget kapott, egyre több családnak tudunk ebben a formában segíteni
 • Jelenléti Pont kialakítása
 • Családi kert program
 • Közfoglalkoztatás folyamatos biztosítása
 • Mosási lehetőség biztosítása
 • Együttműködés a befogadó oktatási intézményekkel
 • Önkormányzattal való szoros együttműködés
 • Állandó gyermekprogramok kialakítása
 • Közeli szociális intézményekkel való kapcsolat kialakítása
 • Személyszállítás lehetőségének biztosítása
 • Bubi biciklik kölcsönzése

A program folytatása

A következő 5 év során szeretnénk elérni, hogy a falu lakossága számára boltautomatát tudjunk biztosítani. A jelentős nyomor miatt a települést szeretnénk az Élelmiszerbank adta lehetőségekkel is felvértezni és a Mobil EgészségPont szolgáltatásait elérhetővé tenni. Fontos lenne kiépíteni az internetlehetőséget, hogy megkönnyítsük az ügyintézést. A gyerekeknek megmutatkozási lehetőséget adni, kiemelkedő tanulmányi eredményekkel bírókat segíteni. A zsúfoltság megszűntetése a lakhatási feltételek javításával, az omladozó házak állapotromlásának fékezése, a komfortfokozat emelésének támogatása.