Viss

Viss Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye keleti részében, a Sárospataki járásban található zsáktelepülés.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
586 fő, gyermekek száma: 85 fő
Elért családok száma
39
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Főző klub

Kézműves foglalkozások

Mese klub

Varró klub

Együttműködés a helyi intézményekkel

Közösségi programok

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Mozgó játszótér

Energetika

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település Miskolctól 102 km, Sátoraljaújhelytől 34 km, Tokajtól 22 km távolságra, Nyíregyházától 42 km-re fekszik. A zsáktelepülés lehetőségeit alapvetően befolyásolja, hogy minden nagyobb fejlődési központtól, várostól távol fekszik. Az utak rossz minőségűek, sok helyen egysávosra szűkülnek. Az autóbusz-forgalom nagyon ritka. A településen egyedüli munkalehetőség az önkormányzati közfoglalkoztatás. A településen óvoda van, létszáma változó. Iskola nincs a településen, a gyermekek a szomszédos Kenézlőre járnak. A háziorvosi és védőnői ellátás szintén közös fenntartásban működik a szomszédos településsel, Kenézlővel, heti két alkalommal.

a jelenlét a településen

A vissi Jelenlét program 2023-ban indult, a Jelenlét Pont a Munkácsy Mihály utca 20. szám alatt található. A helyiek nagyon örültek a Jelenlét Pont beindításának, egyre többen keresik fel a krízisben lévő lakosok közül. Főleg élelmiszer-, tűzifa- és ruhaadományokkal kapcsolatos kérésekkel keresnek minket, amiben tudjuk is támogatni őket. Különböző problémákkal, kérésekkel is felkeresik a Jelenlét Pontot és közben folyamatos a családlátogatás is. A Jelenlét Ponton belül működik a mosoda, fejlesztő szoba és egyéb közösségi tér is. A település legsúlyosabb problémája a munkalehetőségek hiánya mellett a tömegközlekedés hiánya. Problémát jelent még, hogy az általános iskola befejezése után csak nagyon kevesen jelentkeznek továbbtanulni középiskolába. A házak nagyon rossz állapotban vannak.

  • A kollégáknak nagyon jó bizalmi kapcsolatot sikerült kiépíteni a helyi lakosokkal
  • Nagyon jó az együttműködés az önkormányzattal, óvodával, lelkésszel, családsegítővel, védőnővel
  • A baba-mama klubok nagyon sikeresek, sok anyuka és gyerek látogatja
  • Rendszeresek a tésztaklubok, “mozogjunk” klubok, várandós kismamák számára szervezett programok, kézműves foglalkozások, meseklubok, varróklubok, egészséges ételek készítésének elsajátítására szervezett foglalkozások

a program folytatása

Tanulósarok kialakítása, még több család elérése, bevonása a programba. Hasznos, a lakosság minden korcsoportját, célcsoportját elérő programok indítása. Családi kert programhoz való csatlakozás.