Tiszatarján

Tiszatarján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Mezőcsáti járásban található község.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
1387 fő, gyermekek száma: 0-3 éves: 26 fő; ;4-14: 284 fő; 14-18 éves: 150 fő
Elért családok száma
37
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Mozgás fejlesztő foglalkozás

Adósság rendező foglalkozás

Baba-mama klub

Várandós klub

Elsősegély tanfolyam

Főzőtanfolyam.

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Egészségügy

Felelős állattartás

a település bemutatása

Tiszatarján neve is mutatja, hogy ősmagyar község. A Tarján törzsről kapta nevét, és előnévként – amit sokáig külön is írtak – a Tisza folyó nevét. A falu nevének első említése az 1214-es Varadi Regestrumból származik, akkor még Tarian formában. A török hódoltság időszakában nem fizet adót, ami miatt a törökök háromszor égették fel, később II. Rákóczi Ferenc uralta a falut. 1823-ban Tiszatarján mezővárosi rangot kapott, köszönhetően földesurának, Báró Eötvös Ignácnak. Tiszatarján jelentősége a XX. század közepén megnövekedett, melyet országos szintű vásárai is bizonyítanak. Egykor Mezőcsát és a mai Tiszaújváros nagy felvevőpiaca volt a tarjáni termékeknek, zöldségen, gyümölcsön kívül kosarakat, cirokseprőt, zsákokat árusítottak. Jelentős volt a halászat és az állattartás is, de egyre többen helyezkedtek el az iparban, így előbbiek szépe lassan elsorvadtak..

a jelenlét a településen

A Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Egyesület 2023.áprilisában lépett be a FETE program települései közé, és kezdte el munkásságát Tiszatarjánon. A Jelenlét Pontot hamar megtaláltuk, és a felújítások után még az év vége előtt meg is nyitott, a Vásártér utca 19. alatt. A program keretén belül beszerzésre került egy gépjármű is, ami a településen élők és a programban dolgozók mozgását segíti. Elkészült a településünkön felállított diagnózis, ezt követően elkészítettük a cselekvési tervet. A családok bevonása a programban a folytonosság elve szerint zajlik, munkatársaink pedig folyamatosan képzik magukat (érzékenyítő tréning Jelenlét módszertannal, Tenyi, mentor program, védőnői segítők felkészítése kurzus).

A megvalósítási időszakban a következő termékek átadása és átvétele történt meg:

  • baba mama csomag; elsősegély csomag (amelyhez képzést is szerveztünk);
  • vitamin csomagok (kismama, gyermek);
  • kályha;
  • Mocorgó csomag;
  • BUBI kerékpárok
  • 80 alkalommal fordultak hozzánk a résztvevők krízis csomagért, az esetek többségében élelmiszer csomagot adtunk, de előfordult tűzifa és gyógyszer kérelem is.

a program folytatása

Nagyobb célkitűzésünk a lakhatási program elindítása, valamint a térség mezőgazdasági és állatartási programjának fejlesztése a településen. A foglalkoztathatóság fejlesztéssel kiegészítve.