Tatárszentgyörgy

A Budapesttől 60 km-re fekvő, dabasi járáshoz tartozó Tatárszentgyörgy község Pest vármegye legdélebben fekvő települése.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020. 08. 01.
Lakosság és gyermekek száma
2142 fő, gyermekek száma: 0-3 éves: 89 , 0-14 éves:388 , 0-18 éves: 503
Elért családok száma
65
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Sportfoglalkozás

Ifi klub

Családi kert program

Nyári táborok

Tanoda jellegű foglalkozások

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Mozgó játszótér

Sport

Zene

Oktatás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

a település bemutatása

A településen két jól elkülöníthető szegregátum található: a Fenyves sor, Bethlen Gábor utca, Jókai utca – valamint a Vörösmarty utca – József Attila utca – Kinizsi utca és a Rákóczi utca által lehatárolt úgynevezett Cigánydomb területe. A településen a Baptista Szeretetszolgálat fenntartása alatt működik bölcsődei ellátás 26 fővel 2 csoportos bontásban, óvoda 4 csoportban 75 fővel, és egy 8 osztályos általános iskola 134 tanulóval. A tömegközlekedési lehetőségként a Volánbusz járatok adottak, Budapest irányába hétköznapokon 13, Kecskemét irányába 9 távolsági járattal lehet átszállás nélkül eljutni, a járási központba Dabasra naponta 10 járat közlekedik. A szomszéd falvakba pl. Kunpeszérre napi 4, Ladánybenére napi 10 járat indul, de a közeli Örkénybe, ahol vasútállomás is van, nincs közvetlen járat így a munkába járó emberekért általában céges mikrobuszok jönnek vagy egymást segítik a munkatársak személyautóval. Tatárszentgyörgyön települési szinten az önkormányzat által foglalkoztatva 25 fő, a Baptista Szeretetszolgálat által pedig 6 fő közfoglalkoztatott tevékenykedik különböző telephelyeken, munkaterületeken. A kereskedelmi egységek, és egyéb szolgáltatások közül a kisboltokból van a legtöbb faluban.

a jelenlét a településen

2020 -ban a Jelenlét Pont bázisának kiválasztása kapcsán a fő szempont a meglévő épülettel kapcsolatos ismeret, tudás volt, hiszen ebben az épületben, a Kossuth Lajos u. 81. alatt, évek óta működött a Rózsakert Baptista Közösség. Mindennapjaink során különböző ügyintézésekkel, problémákkal keresnek meg minket a helyi lakosok. Családok körében végzett látogatások is rendszeresen zajlanak. A kapcsolódások mentén különféle szolgáltatások, úgy mint például szakorvosi ellátás vagy a pedagógiai szakszolgálat elérésében is segítséget nyújtunk a hozzánk fordulóknak. A rászorulók számára gyakran osztunk adományt. A gyerekek körében népszerűek a programjaink, szeretik a szabadidő parkunk, de “csak” beszélgetni is szivesen beülnek hozzánk. A település életét behálózza a droghasználat és a drog terjesztés, ez okozza a legtöbb problémát a közösségben. A gyerekek jövőjét beárnyékolja az iskolai lemorzsolódás.

A gyerekek körében végzett tevékenységeink legfőbb eredménye a kötődés, amivel kapcsolódnak hozzánk, ami mentén bizalommal vannak felénk. Az egyéni fejlődésük fontos része, problémáik feldolgozása terén kapott segítség, melyben kiemelkedő szerep jut pszichológus kollégánk munkájának, az egyéni esetkezeléseknek. Népszerűek a közös játékok, az együtt sportolás nyújtotta lehetőségek. Megtanulják a másik észlelését, a segítést, az egyéni érdekeken túl látva a másik érdekének figyelembe vételét is. Kis lépésekben, de fejlődést látunk a gyerekeknél. Képzésük során, a tanulásban tapasztalt nehézségeik leküzdésében is segítjük őket.

  • Rendszeresen tartunk óvodai foglalkozást és az általános iskolásoknak korrepetálást
  • Népszerűek a jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó megemlékezések és kézműves foglalkozások
  • Nyári kirándulásokra is szívesen tartanak velünk a falubeliek: lovasszínházba, állatkertbe, országos cigánytalálkozóra szerveztünk eddig utat
  • A Családi kert programban számos család vesz részt, így lehetőségük adódik arra, hogy több, friss zöldség kerüljön az asztalra

a program folytatása

A településen problémaként megjelenő rossz állapotú ingatlanokon elvégezhető beavatkozásokkal, illetve egy bérlakás program keretein belül szeretnénk a szükségben levő családokon segíteni. Terveink között szerepel egy ipari létesítmény létrehozása fémmegmunkáló üzem formájában, ami helyben teremtene munkalehetőséget, és foglalkoztatási színteret. A kialakult kapcsolatok mentén reméljük, hogy a felnövekvő generáció tagjai, a különféle módon programjainkon megjelenő gyerekek életében hosszú távon is jelen lehetünk, és tanácsolhatjuk őket, segítve őket az életük során.