Szin

Szin község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
830 fő, gyermekek száma: 0-3 év: 6 fő; 0-14 év: 120 fő; 0-18 év: 140 fő
Elért családok száma
120
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Főző klub

Tanoda jellegű foglalkozás

Sportfoglalkozás

Várandós klub

Mesedélután

Kézműves foglalkozások

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Zene

Felelős állattartás

Energetika

Gazdaságfejlesztés

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település a Jósva-patak mentén fekszik, az Aggteleki-karszt délkeleti részén, Aggtelektől 15, Edelénytől 29 kilométerre. Bár alig néhány kilométernyire fekszik a magyar-szlovák országhatártól, közigazgatási területének nincs határszakasza, mert az államhatár magyar oldala az Aggteleki-karsztnak ezen a vidékén részben Aggtelekhez, részben Szögligethez tartozik. Szin határának nagyobb része erdőség, és arányában kisebb a szántónak alkalmas terület. Szántóföldjei szinte kivétel nélkül mind az erdőtől elhódított irtványok, mely területek a 19. század közepéig lassan növekedtek. A filoxéra járvány előtt híres bortermelő vidék volt, a település lakóinak legfőbb bevételi forrása a bor eladásából származott. Az agyagbemosódásos barna erdőtalajon létrejött önellátó gazdaságok vegyes üzemek voltak, melyekben a növénytermesztés és az állattartás egymásra épülő rendszere alakult ki, azonban a környéken nyíló bányák és iparosodó városok tömegével vonzották a környékbeli munkásokat, ami biztosította a megélhetésüket, így a ’60-as, ’70-es évekre a mezőgazdasági tevékenység másodlagos lett. A gazdaság fellendülése a település modernizációját és az életkörülmények javulását hozta magával. Ennek ellenére mégis megindult a fiatalok elköltözése és a település elöregedése. Az üresen maradt házakhoz abban az időszakban viszonylag olcsón hozzá lehetett jutni, így elszegényedett családok vásárolták meg ezeket a házakat és beköltöztek a falu széléről.

a jelenlét a településen

A településen a szociális diagnózis eredményeit figyelembe véve segítjük a helyi lakosokat az élet- és lakóhely körülményeik javításában. Az egyik legnagyobb problémát a térségben a tömegközlekedés hiánya jelenti, ezért szükség esetén szolgálati autónkkal szállítjuk a lakosokat, például egészségügyi intézményekbe. Adminisztrációs kérdésekben folyamatosan a helyiek rendelkezésére állunk a Jelenlét Ponton, Táncsics Mihály utca 1 alatt, ahol a legkisebbek számára játszósarkot és mesekönyv- kölcsönzőt alakítottunk ki. Kezdeményezéseink fókuszában sok esetben a gyermekek állnak, rendkívül színes programsorozattal igyekszünk a kedvükben járni. Évközben az ünnepekhez kapcsolódóan rendszeresen kézműves foglalkozásokat és közösségi programokat szerveztünk nekik, a nyár folyamán pedig játszóbusszal, valamint kreatív foglalkozásokkal, logikai és iskolára hangoló fejlesztésekkel vártuk őket napközis táborunkban, amely sok gyereket vonzott. A sport foglalkozásokra 20 gyermek jár rendszeresen. Nemcsak a fiúknál van jelen a futball szeretete, ezért sokszor lányokkal vegyesen is játszanak és edzenek. Tanoda-jellegű foglalkozások keretében a gyerekek részt vesznek országos természetvédelmi vetélkedőn és más olyan programban, ami az iskolai lemorzsolódás megakadályozása mellet a tanulás szeretetét is közvetíti.

a program folytatása

Szeretnénk Szinben folytatni a rendszeres sport, azon belül is a foci foglalkozásokat. A Jelenlét Pont folyamatosan épül-szépül, így célunk, hogy a település lakói számára minél hasznosabb programokat és szolgáltatásokat biztosítsunk.