Szatmárcseke

Szatmárcseke a Szatmári-síkságon helyezkedik el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén, a Tiszaháton.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
1664 fő, gyermekek száma: 0-3 év: 60 fő; 0-14 év: 260 fő; 0-18 év: 370 fő
Elért családok száma
530
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Ízek világa

Gondosóra

Életvezetési tanácsadás

Varróműhely

Mesedélelőtt

Kézműves foglalkozások

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Oktatás

Lakhatás

Mozgó játszótér

Sport

Zene

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Egészségügy

Energetika

Felelős állattartás

Gazdaságfejlesztés

a település bemutatása

A település a Felső-Tisza bal partján, az ukrán határ mentén, a Fehérgyarmati járásban helyezkedik el. Mindenütt víz övezi, északon és nyugaton a Tisza, keleten a Túr, délen egy mély vízlevezető csatorna és a Kis-Túr határolja. A táj szépségét éppen hátránya adja, mivel nehezen megközelíthető, és iparilag fejletlen, semmilyen nagyüzem, gyár nincs a közelben. A népesség 1960-ra (2165 fő) érte el a csúcsot, aztán az Amerikába történt kivándorlás (körülbelül háromszáz fő), a kolera járvány kitörése, és a világháborúk is apasztották a számát. A XIX. század harmincas éveitől Cseke nevét Kölcsey Ferenc, a költő, a politikus, Szatmár vármegye főjegyzője tette ismertté, a költő miatt vált zarándokhellyé Szatmárcseke, aki 1815-től élt itt. 1838. augusztus 24-én bekövetkezett halála óta minden magyarok Mekkája a „szent sír”, mindazoké, akit megérintett életében legalább egyszer a hazaszeretet érzése. A Himnuszt, melyet itt fejezett be 1823. január 22-én Erkel Ferenc zenésített meg 1844-ben, s ezzel vált közismertté.

a jelenlét a településen

A településen a fejlesztéseké volt a főszerep. A Jelenlét Pont a Kossuth u. 48. alatt taláható. A védőnői eszközparkot nagymértékben felújítottuk, valamint nagy beruházások történtek az oktatásban és a sporttevékenységek területén is, a tehetséggondozás fontosságát szem előtt tartva. Ezek mellett számos alkalommal kézműves foglakozással kedveskedtünk az óvodás és iskolás gyermekeknek. A település szívügyének tekinti az emberek életkörülményeinek támogatását, ezért több esetben is azonnal intézkedtünk, mikor krízishelyzetbe került lakosokról volt szó, így például építőanyagokkal segítettük egy idős néni otthonának felújítását. A Családi kert programban 15 család vesz részt, mindannyian szépen művelik a kertet. Remélhetőleg a pozitív példát látva jövőre több család fogja az öngondoskodás eme formáját választani.

a program folytatása

Célunk a Jelenlét Pontunk fejlesztése, korszerűsítése a programjaink megvalósíthatósága érdekében, a bevont családok további eredményes segítése, munkához jutás elősegítése, szűrővizsgálatok szervezése. Minél több család bevonása a kiskert programba. További szakemberek bevonása különböző fejlesztő és segítő programjainkba. Az udvar rendezése, a meglévő épületek alkalmassá tétele közösségi rendezvények megvalósítására.