Rakaca

Rakaca község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Edelényi járásban helyezkedik el, a szlovák határhoz közel.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
900 fő, gyermekek száma: 326 fő
Elért családok száma
150
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Parlamenti látogatás

Kismama klub

Tanulássegítő foglalkozás

Kreatív kör

Közösségi foglalkozások

Rendezvények

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település közúton megközelíthető Szendrő vagy Baktakék irányából. A legközelebbi város, Szendrő 25 km-re található. A 900 fős lakosság több mint harmada, 325 fő 18 éven aluli. Helyben működik a Rakacai Általános Iskola 1-8. osztállyal, ahová 135 diák jár, valamint az óvoda, ahová 62 gyermek jár. Helyben működik még a görögkatolikus tanoda, ahová délutánonként átlagosan 20 gyermek jár. A településen van élelmiszerüzlet, Posta, védőnői tanácsadó, orvosi rendelő is. A közlekedés az iskola és a munkába járás szempontjából is nehézkes, hiszen csak kevés buszjárat van, amivel meg lehetne közelíteni a távol lévő (Edelény 40 km, Miskolc 65 km) városokat. A legkönnyebben Szendrő érhető el, de ott munkát nem tudnak találni. Az itt lakók többsége képzetlen munkaerő, akik betanított munkát tudnak vállalni, de céges buszjárat hiányában ez csak azon keveseknek megoldható, akik jogosítvánnyal és autóval rendelkeznek. Rakacán 400 éves görögkatolikus egyházközség működik, gyönyörű temploma és kápolnája van.

a jelenlét a településen

Rakaca 2023-ban csatlakozott a Felzárkózó települések programhoz. A Jelenlét Pont, a Petőfi Sándor út 25. alatt található. A településen található társadalmi-szociális helyzetek teljes körű beavatkozást igényelnek. Rendszeresen érkeznek a helyi emberek a Jelenlét Pontra kríziskérelmekkel és segítségkérésekkel.

  • A Jelenlét Pont kialakítása gördülékenyen ment és sikeres volt
  • Jó az együttműködés az Önkormányzattal, a polgármesterrel, a védőnővel, az óvodával, az iskolával és a Tanodával is
  • A tanulássegítő és kreatív foglalkozásokon a gyerekek örömmel és egyre rendszeresebben vesznek részt
  • Egyre többen veszik igénybe a közmosoda szolgáltatásunkat
  • A baba-mama klubok és a kimama klubok is rendszeresen működnek
  • A 2023 őszére szervezett parlamenti látogatás nagyon jól sikerült

a program folytatása

A következő 4-5 évben szeretnénk a lakosok munkareő-piaci helyzetén javítani képzésekkel. Terveink közt szerepel, hogy az önkormányzattal közösen a kóbor kutyák számát valamilyen úton csökkentsük. Szeretnénk Mintakertet kialakítani és a lakossági Családi kert programba is minél több családot bevonni. A helyiek tudására építve szeretnénk a gazdaságfejlesztés területén a vadon termő gombákkal és gyógynövényekkel foglalkozni, úgy, hogy forgalomba került termékként eladhatóak legyenek.