Pere

Pere község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Gönci járásban.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
327 fő, gyermekek száma: 0-5 éves 30 fő 6-13 éves 37 fő 14-18 éves
Elért családok száma
62
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert program

Zenei képzés

Lakhatási beavatkozások

 

Szakterületek

Kora gyermekkor

Lakhatás

Zene

Gazdaságfejlesztés

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatás

Peréhez legközelebbi városok: Abaújszántó 6 km-re és Encs 9 km-re található. A település a Hernád folyó és a turizmus révén a környező zempléni, abaúji nevezetességek kirándulások célpontjai, melyhez kemping és panzió is nyújt szállást a településen. Helyközi járat naponta hatszor jár Ináncson keresztül Encsre (9 km, utazási idő 45 perc) . Vasútállomás Ináncson van (5km). A faluban korlátozott a munkalehetőség. Jellemző a közmunka, ami kb 40 főnek biztosít munkalehetőséget. Gyermekorvos Encsen-, a védőnői szolgáltatás Ináncson érhető el. A mozgó Posta lehetőségét naponta igénybe vehetik az itt élők. Gyógyszertár Encsen és Ináncson van legközelebb. Két élelmiszerbolt működik a településen

a jelenlét a településen

Perén 2021-ben kezdődött meg a Jelenlét Program a település központjában, a régi óvoda épületében, a Rákóczi út 3. alatt. A településen ami nehézséget okoz, az a szolgáltatásokhoz való hozzájutás illetve a munkalehetőségek hiánya. Emellett a gyerekek fejlődési elmaradásai mutathatók ki, ennek orvoslására fejlesztő szakembereket biztosít a program. A mindennapi megélhetési nehézségekben szükség szerint igyekszik segítséget nyújtani a Jelenlét Pont, napi 10-15 ügyben történik segítségnyújtás átlagosan.

  • Családi kert programba 10 család került bevonásra
  • Zenei foglalkozás folyamatosan zajlik, 10-15 gyerek részvételével
  • 28 ingatlanban történt beavatkozás
  • 30-40 gyerek bevonása történt meg a különböző programokba
  • A közösségfejlesztés nagyon szépen alakul, minden helyi ismeri a Jelenlét Pontot

a program folytatása

További terveink között kiemelten szerepel a gyerekek fejlesztésének segítése, a koragyerekkori hátrányok, iskolai lemorzsolódás csökkentése. Munkaerőpiaci státuszukban szükséges megerősíteni a településen élő aktív korú lakosságot, melyben a jelenlét pontoknak komoly szerepet kell vállalniuk. Lakhatási beavatkozások támogatása, településen élő lakosság lakhatási körülményeinek javítása.