Nyírmihálydi

Nyírmiháydi Szabocs-Szatmár-Bereg vármegyében, Nyírbátor járásban elhelyezkedő település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
2270 fő, gyermekek száma: 755 fő
Elért családok száma
617
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Addiktológiai tanácsadás

Kamasz klub

Kosárfonó klub

Szimfónia program

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Oktatás

Egészségügy

Sport

Zene

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

Az Árpád-kor óta lakott település. A román stílusú református templom falán érdekesség, hogy egy 14.sz.-i bővítés után 6 ördögöt, puttonyukban vélhetőleg gyerekekkel – festettek fel a falra, szokatlanul közel a szentélyhez. Az Utolsó ítélet egy darabjának tartják; azonban nem szokványos utolsó ítéletet, főképp ördögöt festeni a templom falára. A település lélkeszáma 2021-es adat szerint hozzávetőleg 2200. A roma lakosság 65-70%. Nyírmihálydiban két elmaradott, gondozatlan lakókörnyezettel és sivár utcaképpel rendelkező szegregátum található, amelynek közútjai közlekedésre nem alkalmasak. Ugyanakkor a a mélyszegénység szórványosan is jelen van. A nagyobbik szegregátum bő 800 fős, a kisebbik bő 400 fős. A faluban elterjedt a roma nyelvhasználat, sok gyerek óvodába kerülve találkozik először a magyar nyelvvel, ami nagyon jelentős nyelvi hátránnyal való indulást jelent! A többségi társadalom elöregedő- A munkanélküliségi ráta magas. Gyárakkal viszonylag jól ellátott a környék, de helyben leginkább a közmunka opció. A munkanélküliek jelentős része aluliskolázott és képzetlen, így munkába helyezésük felzárkóztatás és képzések nélkül nem megoldható. A mobilitási nehézség, illetve a műszakos munkavállalás gyermekek melletti vállalásának nehézség a nőket sújtja leginkább. Annak ellenére is jellemző az elszigeteltség, hogy két megyeszékhely is 30 km távolságra van. Vegyes praxisú háziorvosi szolgálat van. A 0-3 éves korosztály mozgásfejlődése az otthoni lakáskörülmények miatt elmaradott, következménye a mozgáskoordinációs hiányosság mellett az idegrendszeri éretlenség, melyek hátrányosan befolyásolják a későbbi iskolai pályafutását. Jellemző az iskolai lemorzsolódás. Ugyanakkor az analfabétizmus mellett jelen van az érettsigézett, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező réteg. Megugrott a szerhasználó fiatalok száma, jelentős az alkoholizmus, a prostitúció, az uzsora, az adósságspirál, az élhetetlen – sőt életveszélyes – lakóingatlanok száma magas.

a jelenlét a településen

A 2019-ben kezdődő munka kezdetben elsősorban utcai szociális munka volt. Mára két szomszédos ingatlan összenyitásával működik a Jelenlét Pont, a Gelsi út 18. alatt. Zárkózott makroközösségekkel dolgozunk. Hangsúlyos a krízisintervenció, a kríziskezelések heti rendszerességűek. Lakhatási beavatkozásaink száma 100 fölötti, s közel ugyanennyi kályha vagy sparhelt került kiadásra. 36 szobába kerülhetett linóleum, 5 családnál valósulhatott meg árambekötés. Klubfoglalkozásainkra sikerült bevonzani az elzárkózó családokat.Némelyik foglalkozásunkat közösségi turkáló program kíséri. Munkaerőpiaci tanácsadással szintén bő 100 kliensnek segítettünk. Eredményesen működtünk együtt a Fészek Alapítvánnyal is. 2 évig dolgoztunk együtt terápiás közfoglalkoztatottakkal. Aktuálisan 5 fő közfoglalkoztatottunk és 11 főállású dolgozó alkotja a csapatot. Nehéz terepen hatunk; generációs a tanult tehetetlenség, gyenge a közösségi erő, a mentális egészséget jellemzően nélkülözik a mélyszegénységben élő, gyakran függőségekkel terhelt emberek. Sok az abúzus és az érzelmi-kognitív-fizikai elhanyagolás; küzdünk a krízishelyzetekkel. A lakhatási beavatkozások mellett az intenzív szociális munka, a virulens foglalkozások, a kiemelkedő tánccsoport, prevenciós kamasz beszélgetőkörök, valamint a kibővült szimfónia programos létszám kiemelendő. Büszkeség, hogy a családok bizalmát elnyertük annyira, hogy évek óta elengedjék velünk egy hetes táborokba a gyermekeiket. A szociális bérház programban legalább 10 ingatlan és további 5 szolgálati ház van betervezve. A vásárlások, birtokbavételek folyamatban vannak. A fejlesztő-és közösségépítő foglalkozások között a leglátványosabb a Szimfónia programunk. Gyakorlatilag utcagyerekeket sikerült a Jelenlét pont aktív tagjává tenni. Két csoportban, egy kezdőben és egy haladóban zajlik a program. A legtöbb résztvevő tehetséges is, így az eredeti szándékot meghaladóan, életpályák vannak kirajzolódóban. A haladó és a kezdő csoportból is tagjai a gyerekek a nagy Máltai Szimfónia Zenekarnak, a haladó srácok (5 fő) számos alkalommal léptek már fel a Danubia szimfónikus zenekarral a budapesti Zeneakadémián és Bécsben is.

 • Női részleg elnevezésű kislétszámú 2 csoportos kamasz prevenciós beszélgetőkör
 • Autentikus cigány tánccsoport
 • Szimfónia programos
 • Főzőklub
 • Mocorgó klub
 • Varrodai kreatív ruhajavító műhely
 • Kosárfonoda (gyerekekkel)
 • Táncház
 • Egyhetes táborok Márokpapiban;
 • Adományprogram
 • Cinege mesekuckó
 • Mozgásfejlesztés
 • Családi kert programban az évek során legalább 150 család részesülhetett vetőmag csomagadományban

a program folytatása

Gazdaságfejlesztési vonalon a kosárfonásban a muníción kívül több hatékonysági tényezőt is látunk. Kosárfonodánk és a kreatív varróműhely fúziója mentén klubszerű foglalkozásokat, sőt, alacsonyküszöbű foglalkoztatást szeretnénk megvalósítani. A közösségfejlesztés terén kívánunk erősíteni a közeljövőben. Tematikus filmklubot indítunk majd, s megszakadt mesekuckónak tervezzük folytatását projektmódszerrel. Egyéb művészeti pedagógiai ötletek megvalósítását tűztük ki távlati célnak.