Nagyér

Nagyér település a Dél-Alföldön, Csongrád-Csanád vármegyében, Makó városától mintegy 35 km-re fekszik.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
514 fő, gyermekek száma: 112 fő
Elért családok száma
35
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Tánc foglalkozások

Tanoda jellegű foglalkozások

Családi kert program

Kreatív kézműves foglalkozások

Ingyenes mosoda szolgáltatás

 

Szakterületek

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Egészségügy

Felelős állattartás

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

a település bemutatása

A településen 25 gyermek jár a helyi, felújított óvodába, az alsó tagozatos gyermekek számára van helyben iskola, az idősebb diákok busszal járnak át a környező települések, városok iskoláiba, amelyek megközelítése elfogadható. Hetente kétszer van védőnői szolgálat, a fiókgyógyszertár heti háromszor van nyitva, emellett van élelmiszerbolt, napi 10 óra nyitvatartással, illetve mobilposta szolgáltatás is. A háziorvos napi 2 órát rendel, ám a szakorvosi ellátások tömegközlekedéssel nehezen elérhetőek (Hódmezővásárhely, 46 km-re fekszik). Helyben nagyon szűkös a munkalehetőség, de aki vállalja a hosszú utazási időt és a több műszakos munkát, az talál. A kertek kb. 60-70%-át művelik be a lakosok, néhányan őstermelők, kevesen állattartók.

a jelenlét a településen

2023 májusában nyitotta meg kapuját a nagyéri Jelenlét Pont. Kezdetben problémaként jelent meg, hogy több kisgyermekes család nehezen integrálódott be a közösségi életbe. A Baba Mama klub és az Első 1000 nap programjai a baráti kapcsolatok és bizalom kiépítésében segítenek, egyben gyakorlati segítséget nyújtanak, követendő mintákat közvetítenek. A családok számára e bizonytalan világban kapaszkodót jelent, hogy hozzánk fordulhatnak krízishelyzetben, elakadt ügyeik intézésében. A tanulási nehézséggel küzdő, vagy betegség miatt lemaradó gyermekek számára nagy segítség a korrepetáló pedagógusunk készséges munkája. A gyermekek mozgásigényét és a délutáni szabadidő eltöltését a rendszeres zenés torna és tánc teszi változatossá. Az életvezetési foglalkozásokon az egészséges életmód szokásainak gyakorlása valósul meg (higiénia, étkezés, háztartásvezetés).

 • A Tánc foglalkozásra szívesen jönnek az iskolás, óvodás gyerekek, és a családok is bevonhatók
 • A Baba-Mama klub egyre népszerűbb, színes programokat kínál
 • A tanulást segítő foglalkozás sikeresebbé teszi a gyerekeket
 • A közösségépítő programokon nagy számban vesznek részt a családok
 • A mosás szolgáltatást is igénybe veszik
 • Az életvezetés, háztartásvezetés, egészséges táplálkozás szemléletformáló
 • A Családi kert program hasznosnak bizonyul
 • A Korai mozgásfejlődés támogatását számos játékeszköz teszi vonzóvá
 • A kreatív és kézműves foglalkozások kedveltek a gyermekek körében
 • Szabadtéri mozgásos programok szervezése
 • Kiemelt szakterület a kora gyermekkori mozgásfejlődés támogatása és szociális kísérése, amelyet a mozgásfejlesztő szakember mellett a családmentor és a Jelenlét Pont munkatársai is fontos feladatként végeznek
 • A kulturális közösségi programokba 15-20 családot sikerült bevonni, ez nagyban segített az elmagányosodás és elszigetelődés lecsökkentéséhez.

a program folytatás

A gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek, életminőségének javítása. A közfoglalkoztatásban dolgozók és alkalmi munkát végzők körében ingyenes képzések, foglalkozások biztosítása, amelyek fejlesztik a rezilienciát és a munkaerőpiaci elhelyezkedést.