Karancsság

Karancsság Nógrád vármegyében, a Ménes-patak völgyébe fekvő község.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020. 08. 15.
Lakosság és gyermekek száma
1300 fő, gyermekek száma: 318 fő
Elért családok száma
185
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert program

Sport foglalkozás (labdarúgás)

Kamasz klub

Tanoda jellegű foglalkozások

Tematikus programok

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Lakhatás

Energetika

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

Karancsság, a Ménes-patak völgyébe települt község Budapesttől 110, a megyeszékhelytől, Salgótarjántól 14 kilométerre fekszik a 22 számú főközlekedési út mellett. Szép dombvidéki környezettel rendelkezik északról és délről egyaránt. A lakosság kb. 90%-a roma származású. A településen óvoda (önkormányzati fenntartású) és nyolc osztályos általános iskola (tankerületi fenntartású) is működik. A település szolgáltatásokkal viszonylag jól ellátott, van helyi háziorvos, fogorvos, védőnő, több élelmiszerüzlet, Biztos Kezdet Gyerekház, illetve posta is. A munkalehetőség helyben nagyon korlátozott, de a 22-es főútnak köszönhetően a megyeszékhely és két másik járási központ is könnyen elérhető. Középiskolákba is az említett városokba jelentkeznek többnyire a karancssági diákok az általános iskola elvégzését követően. A település fő látnivalója a korábbi „ősrégi templom” helyére 1892-ben épített római katolikus templom és az 1769-ben épült Nepomuki Szent János kápolna. A településtől pár kilométerre található a Karancsság-Szentkút kiránduló és Boldogasszony búcsújáró hely, melyet Mindszenty József bíboros 1948-ban az engesztelés helyének nyilvánított.

a jelenlét a településen

A Jelenlét program 2020-ban indult a Hit Gyülekezete Roma Misszió Hálózata működtetésében. A Jelenlét Pontot 2023 áprilisától működteti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Naponta átlagosan 5-10 lakos keresi fel a Jelenlét Pontot. A munkatársaink folyamatosan látogatják a programba bevont családokat és rászoruló embereket. A településen több helyen is elérhetőek a közösségi fürdési és mosási szolgáltatások (GYEP Jelenlétház, Biztos Kezdet gyerekház). A Jelenlét Ponton jelenleg csak a mosási lehetőség áll a lakosok rendelkezésére, amit heti szinten használnak is. A Jelenlét Pont felújításának keretében tervezzük zuhanyzó kialakítását a fürdési lehetőség biztosításához. A Jelenlét Ponton 2023-ban kialakított közösségi tér, tanulósarok, mintakert, egészségkert és játszótér ideális terepet jelent a gyerekek számára nyújtott foglalkozásainkhoz: játszó délutánok, kertészkedések, tanulássegítő foglalkozások. A felnőtt lakosok számára is rendszeresen tartunk szülői klubokat, sutyorgót, főző-klubot, baba-mama klubot. A gyerekek számára napközis nyári táborokat szerveztünk partnerszervezetek bevonásával. A helyi rendezvényekhez is minden esetben csatlakozott a karancssági Jelenlét Pont. A Máltai Szimfónia programkeretén belül táncoktatás zajlik az általános iskolában. A lakosság számára, munkaerő-piaci helyzetük javítása céljából munkaerő-piaci mentori szolgáltatás és felnőttképzések szervezése zajlik. Adósságkezelő szakemberünk heti egy alkalommal tart tanácsadást a lakosok számára. A lakosság számára több alkalommal szerveztünk lomtalanítási akciót konténerek kihelyezésével, tisztasági festési akciót eszközök és festék biztosításával, illetve rágcsálóirtást szakemberek bevonásával.

  • A tanulósarkos és tanulássegítő foglalkozások nagy létszámmal és jó eredményekkel futnak
  • A nyári táborokat tartalmas programokkal, nagy gyereklétszámmal, más szervezetekkel való jó együttműködésben valósítjuk meg
  • A Jelenlét Ponton kialakított játszóteret sok gyerek látogatja
  • A településre kihelyezett konténerek minden alkalommal gyorsan megteltek, sok hulladéktól megszabadítva a települést
  • A rágcsálóirtások és tisztasági festéses programok eredményeként sok ingatlant sikerült lakhatóbbá tenni
  • A sport program keretében labdarúgó edzéseken vehetnek részt a fiatalok. Két korosztályban is döntőbe jutottak a karancssági csapatok a FETE Kupában
  • A településen és a Jelenlét Ponton szervezett programjaink is népszerűek a lakosság körében: egészségnapok, főző-klubok, sutyorgók, játszó délutánok stb.
  • A gyerekek nagy érdeklődést mutatnak a mintakert gondozása iránt. Számukra igyekszünk kertészeti ismereteket átadni, a kerti munkákba bevonni őket.
  • A családok számára a Családi kert program keretén belül vetőmagot biztosítottunk a házi gazdálkodáshoz

a program folytatása

A 2023-ban sikeresen futó programelemeket szeretnénk a jövőben is folytatni. Terveink között szerepel a tanulósarok foglalkozások folytatása pedagógusok bevonásával, mert a foglalkozásoknak nagy volt a látogatottsága, illetve a gyerekek, szülők és az iskola részéről is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. A nyári szünetben a helyi önkormányzattal és a helyi karitásszal együttműködésben idén is tervezzük nyári napközis táborok megvalósítását. Szakképzéseket, illetve általános iskola 7. és 8. osztályos képzéseket szeretnénk szervezni az érdeklődők számára. 2023-ig sikeresen futott a sport programunk. A labdarúgóink több korosztályban is képviselték Karancsságot a Fete Kupa országos döntőjében. A jövőben is szeretnénk folytatni az edzéseket. A lakhatási program keretén belül 7 újépítésű és 5 felújított szociális bérlakás kialakítását tervezzük 2024-ben. A településen egyre nagyobb problémát jelent a droghasználat és a kóbor kutyák elszaporodása. Az önkormányzattal és a szomszéd települések Jelenlét Pontjaival együttműködve ezeken a területeken is szeretnénk eredményeket elérni. A Jelenlét Pont felújítási munkálatainak folytatását is tervezzük.