Kántorjánosi

Kántorjánosi Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a Mátészalkai járásban található település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
2034 fő, gyermekek száma: 436 fő
Elért családok száma
186
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Főző klub

Adósságkezelési tanácsadás

Prevenciós programok

Kora gyermekkori mozgásfejlesztés

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Oktatás

Egészségügy

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település kedvező adottsága, hogy mind az ukrán, mind román határ jól megközelíthető. A lakosság közel 10%-a közfoglalkoztatásban van, 36%-uk regisztrált álláskereső. A 657 fő, aki vagy közfoglalkoztatásban van, vagy regisztrált álláskereső, a lakónépesség 45%-át teszi ki. Az óvoda és az általános iskola fenntartója a Magyarországi Református Egyház. A település szolgáltatásokkal jól ellátott, védőnő, háziorvos, gyógyszertár, zöldség-gyümölcs bolt és posta található. Munkavállalás szempontjából a közlekedés jónak mondható, a környező ipari parkokba céges busz járatok szállítják a dolgozókat. A legközelebbi középiskola Baktalórántházán, Kántorjánositól 10 km-re található, de a legtöbb fiatal Mátészalkán tanul tovább.

a jelenlét a településen

A Kántorjánosi Fete program 2023 nyarán indult, a Jelenlét Pont az Arany J. u. 22. alatt található. A lakosság egyre nagyobb számban érkezik Jelenlét Pontra a különböző problémákkal, mellette folyamatos a családlátogatás is. Az adósságkezelési tanácsadást egyre többen veszik igénybe. A településen a legsúlyosabb probléma a munkanélküliség, az adósságok, az alacsony jövedelmi viszonyok, a droghasználat, az óvodában és az iskolában is magas a hiányzások száma, ami magas arányú évismétléshez vezet.

  • Beindult a baba-mama klub
  • Az adósságkezelési tanácsadást egyre több ügyfél veszi igénybe
  • Az óvodai és iskolai programokon (pl.: családi nap, kézműves foglalkozás, fejlesztő foglalkozások, önismereti klub, filmklub, “Varázslatos mesék délutánja”) a gyerekek nagyon szívesen vesznek részt
  • A főzőklub iránt nagy az érdeklődés
  • A Mozgó Játszótér szolgáltatás egyre népszerűbb
  • A kora gyermekkori mozgásfejlesztést örömmel fogadták a településen

a program folytatása

A Jelenlét Pont szolgáltatásainak bővítése (pl.: mosoda, tanulósarok, kora gyermekkori mozgásfejlesztés) és a már jól működő programok továbbvitele. Az egyénekkel, családokkal, közösséggel végzett szociális munka, valamint a közösségfejlesztés folyamatos és hatékony végzése. Szoros együttműködés a településen dolgozó szakemberekkel, információcsere, esetmegbeszélések. A településen feltárt problémákra programok, foglalkozások, prevenciós előadások szervezése, a problémák komplex kezelése.