Hencida

Hencida község az Észak-alföldi régióban, Hajdú-Bihar vármegye dél-keleti részén, a román határtól 8-10 kilométerre található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
1250 fő, 400 gyermek
Elért családok száma
340
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Tini klub

Családi kert program

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Felelős állattartás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Mozgó játszótér

A település bemutatása

A falu a Berettyóújfalui járáshoz tartozik, a legközelebbi vasútállomás 17 km-re, a járásszékhely városban érhető el. Hencida népessége kb. 1250 fő, becslések szerint a falu lakosságának 70%-a roma, a 18 éven aluliak között ez az arány 75%. A településen található óvoda, iskola, református templom és öt kereskedelmi kisbolt is. Munkaerőpiaci helyzete kimondottan hátrányos, a munkanélküliség az országos átlag háromszorosa. A legnagyobb munkáltató az önkormányzat, ahol közfoglalkoztatási program keretein belül foglalkoztatják az embereket. A közlekedés a munkalehetőség és a középiskolába való járás szempontjából nem a legmegfelelőbb. A szegregátumban főként, de a falu több részén is találhatóak komfort nélküli, rendkívül rossz állapotú házak, amelyekbe aránytalanul sokan élnek.

A Jelenlét a településen

A Hencidai Jelenlét Pont minden hétköznap 8-16 óra között van nyitva, az Arany János utca 15. alatt. Közösségi napjainkat mindig hétvégére tervezzük, így a munkába járókat és az iskolásokat, óvodásokat könnyebben érjük el. A mindennapi tevékenységeket három ember látja el. Rengetegen fordulnak hozzánk a napi ügyeik intézésével, krízis esetén segítségkéréssel. A családok látogatása és a terepi szociális munkánk mindennapos, próbálunk minőségi időt eltölteni a családokkal. Foglalkozásainkra igyekszünk minél választékosabb témákkal készülni, amelyekbe bevonjuk a helyieket is. Közmosodai szolgáltatásunk nagyon sikeres, havi 40-50 család veszi igénybe. A településünk legsúlyosabb problémája a munkalehetőségek hiánya, a ritka közlekedés, a házak rossz állapota és a nem megfelelő viselkedési norma.

  • Adósságkezelési tanácsadásokat több mint 60 fő vette igénybe egy év alatt
  • A Családi kert programunkban 2022-ben 30 család gondozta a kertjét, 2023-ban több mint 70 család
  • A felelős állattartás program keretében közel 80 ebet sikerült ivartalanítani a településen
  • Számos szakterület állandó eleme mindennapi munkánknak, ami lehetővé teszi, hogy komplex, egész települést érintő beavatkozások valósuljanak meg a jövőben.

A program folytatása

A legnagyobb célunk, hogy egy olyan közösséget építsünk együtt, amely a folyamatos szemléletformálás következtében összetartó lesz, ezzel egy élhetőbb jövőben legyen részük a helyi lakosoknak. Szeretnénk a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni az oktatásra, a lakhatási beavatkozásra és a munkahelyteremtésre.