Gyulaj

Gyulaj egy alig ezer lakosú Tolna vármegyei település a Dombóvári járásban.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
911 fő, 289 gyermek
Elért családok száma
197
Résztvevő szervezet
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Oktatási szünetekben gyermekprogramok biztosítása.

Tematikus napok

Közösségi programok.

Ifi klub

Szülői klub

Orfűi nyári tábor fiataloknak.

Zumba- és hip-hop táncoktatás gyerekeknek és felnőtteknek.

Adósságkezelés

Szakterületek

Felelős állattartás

Gazdaságfejlesztés

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Mozgó játszótér

Sport

Oktatás

Zene

A település bemutatás

Gyulaj egy elszegényedett, rendkívül sok nehézséggel küzdő, gyenge térkapcsolatokkal rendelkező, perifériális falu. Társadalmi mutatóit tekintve teljes egészében szegregátumnak minősíthető, gazdasági értelemben is a kirekesztettség határozza meg a falu mindennapjait. Demográfiai értelemben fiatalodó település, de épp a fiataloknál jellemző a be nem fejezett iskolai életút, a napi megélhetés és a családi kapcsolatok terén az esetlegesség, a sodródás. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és Iskola Alapítvány több intézményt – óvoda, iskola, Tanoda, Biztos Kezdet Gyerekház – tart fenn a községben. Az intézményekben és a Fete-programban összesen 40 fő dolgozik, közülük 11 helyi lakos. Gyulaj közelében nincs jelentős városi központ, tömegközlekedési kapcsolatai erősen hiányosak és egyoldalúak: csak Dombóvár érhető el munkavégzés céljából. A tömegközlekedés helyközi és távolsági buszközlekedést jelent, mely naponta a településről 13 kifelé, a településre 12 beérkező járatot jelent. A busz menetideje a 22 km-re lévő járásközpontba, Dombóvárra mintegy 50 perc. Dombóváron kívül a környező városok közül még Szekszárd érhető el tömegközlekedéssel, de oda napi szinten munkába járni tömegközlekedéssel nem lehet, mert a menetrend nem teszi lehetővé.

A Jelenlét a településen

A Máltai Szeretetszolgálat 12 éve van jelen a faluban, a 2019 óta működő Fete program a lakók életének szerves részévé vált, a Jelenlét Pont az Iskola u. 4. alatt található. Gyulajon a mélyszegénység, a nagyarányú munkanélküliség, valamint ezzel összefüggésben a megélhetés bizonytalanságából adódó társadalmi feszültség érzékelhető, emellett jelentős a középiskolai lemorzsolódás, továbbá kritikus a lakóépületek általános állapota. 20-30 családdal állunk rendszeres kapcsolatban, számukra a mindennapi problémák megoldásában igyekszünk segítséget gyújtani részben ügyintézés, kríziskezelés során a Jelenlét Ponton, részben terepmunka során családlátogatással, utcai szociális munkával. A Jelenlét Ponton mosási lehetőséget biztosítunk, naponta 4 adag ruha mosását tudjuk vállalni. A helyi építési brigád munkatársainak közreműködésével folyik a kerti árnyékszékek összeállítása és átadása. A jeles napokhoz fűződő közösségi programjainkon magas a résztvevők száma, ezeken az alkalmakon a gyereken kívül a felnőtt lakosságot is bevonjuk. A település sajátosságai közé tartozik, hogy az iskola, az óvoda, a Tanoda, a gyerekház, a Jelenlét Pont és a Manufaktúra savanyító üzeme egyaránt a Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működik.

Képek a település életéből

  • A 2022 őszén újraindult Szimfónia program keretében 26 gyerek tanul zenét. Jelenleg gitár-, furulya- és cajon oktatásra van lehetőség a településen, amely a jövőben cselló- és hegedűtanulással egészül majd ki
  • 2022 őszén 8 gyulaji focista részt vett az Arany Kupán, ahol 3. helyezést értek el
  • 2023 áprilisában a FETE Labdarúgó válogatottba 4 gyulaji tanuló került be
  • Dombóváron, a városkörnyéki mezei futóversenyen a 6. és 7. osztályos lány- és fiúcsapatunk jól szerepelt,
  • Lakhatás területén 2023-ban is folytatódnak az életveszélyt elhárító beavatkozások, amelyet egy teljes települést érintő felmérés előzött meg. A Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli régiójában gyulaji központtal Építőbrigád működik, amely a településen és 50-70 km-es körzetben kisebb épületfelújítások-helyreállítások munkálatait látja el. A brigád 2022-ben 17 lakóháznál valósított meg lakhatási beavatkozást (ajtó-, ablakcsere, dúcolás, tetőjavítás)
  • Az ügyfelek gyakran keresnek fel minket önéletrajzírással, munkavállalással kapcsolatos nehézségeikkel
  • Folyamatos és jó a kapcsolatunk a környékbeli munkaadókkal, munkaerőigényükkel ők is keresnek bennünket. Munkaerőpiaci mentor felvétele is tervezett a településre
  • 2023-ban a Családi kert programba 21 főt vontunk be
  • A növénytartósító üzemet 2020 augusztusában vette át a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft. Tartósítószer-mentes, egészség- és környezettudatos, egyedi, helyi receptúra alapján készült termékek szerepelnek a palettán: szörpök, savanyúságok, lekvárok, tésztaszószok, szendvicskrémek, magkrémek, csatnik, amelyek a Máltai Manufaktúra brandje alatt kerülnek ki az üzemből. Az alapanyagokat helyben és a környékbeli településekről szerzik be, és nagy mennyiségű céklát, levendulát szállít be a helyi önkormányzat.
  • A gyulaji termékek 2022 decemberétől megvásárolhatóak Budapesten, a Fény utcai piacon található FETEKERT-ben, a Máltai Manufaktúra kávézóval egybekötött boltjában is.

A program folytatása

Tervezett az üzem épületének teljes tatarozása, a gyártástechnológia fejlesztése, a termelési eszközök- és kapacitás fejlesztése, az ipari légkondicionáló berendezés beépítése, a napelem rendszer megjavítása és bővítése. Az üzemben 2023-ban műhelyiskola indítását is tervezzük konzervipari és növénytartósító szakképzésekkel. A Dózsa György u. 3. sz. alatti építőipari műhely és használt építőanyag raktár/mini tüzép kialakítása megkezdődött 2022-ben. Ezen a helyszínen készül a barkácsklub és biciklijavító, valamint az építőipari műhelytanoda is. Távlati terveink közt szerepel a dombóvári MMSZ Esterházy Miklós Technikummal együttműködésben építőipari műhelyiskola kialakítása, elsősorban a Gyulajt érintő, tervezett lakhatási beavatkozások következtében felmerülő építőipari feladatok ellátása érdekében.