Felsődobsza

Felsődobsza Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Gönci járásában található település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 július
Lakosság és gyermekek száma
930 fő, gyermekek száma: 229 fő
Elért családok száma
64
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert program

Varró klub

Zenei foglalkozások

Lakhatási beavatkozások

Fejlesztő foglalkozások

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Zene

Mozgó játszótér

Felelős állattartás

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település területe 15,23 km2, állandó lakosainak száma évben 930 fő, ami az előző évekhez képest csökkenő tendenciát mutat. A lakosság 40%-a roma származású, de a 18 év alattialk között ez az arány 70-80%. A telepüésen védőnői szolgáltatás (4falunak 1 védőnő), bölcsöde, Óvoda (50 fő) és Iskola (90fő) is működik. Középiskolába Abaújkérre, illetve a járáson kévűl Encsere, Miskolcra és Szerencsre járnak a tanulók. Gyermekorvos nincs, de a heti kétszer rendelő háziorvos a gyerek betegeket is ellátja. 3 kisbolt is található a településen, de meglehetősen túlárazott. Ez legfőképpen azért működhet, mivel a tömegközlekedéssel a közeli nagyobb üzletek és piacok nehezen megközelíthetőek a járatok ritkasába és az átszállási nehézségek miatt. A nagyobb, főleg alacsonyan képzett, szakképzettség nélküli és betanított munkaerőt felszívó foglalkoztatók Miskolc (Bosch), Szikszó (HELL), Tiszaújváros és Szerencs, amelyeknek az elérése nem, vagy nehezen megoldható. Az itt élő emberek számára időszakosan 4 adódnak alkalmi munkalehetőségek. Elsősorban a mezőgazdaságban (erdőgazdaság, szőlő, gyümölcsös) vagy az építőiparban lehet napszámos munkát végezni. A férfiak a településtől távoli városokban tudnak csak munkát vállalni, ahonnan havi maximum kétszer utazhatnak haza. Ez alatt az idő alatt a nők a településen közfoglalkoztatásban tudnak elhelyezkedni, de távolabbra nem is szeretnének menni, mive a háztartás és a gyereknevelés is az ő feladatuk marad. Az épületek rossz állapotban vannak. Vakolat, festék hiányzik, tetőszerkezetek, falazatok gyengék. Ablakok, ajtók hiányosak. Fürdőszoba a szegregátumban elvétve található, az eredetileg beépített kádak, WC-k kibontásra kerültek. A belső ajtókat plédek helyettesítik. A fürdőszoba hiánya miatt a tisztálkodási lehetőség nem megoldott. A hernádon való csónaktúrázás népszerűsítése érdekében kikötő ponton épült a Hernád folyó Felsődobszai szakaszán.

a jelenlét a településen

A Jelenlét Pont végleges kialakítása még nem fejeződött be, de az ideiglenes helyszíneinken, a Deák utca 6. alatt is nagy sikerrel tudtuk elérni és bevonni a helyi családokat. Főző és háztartási klubfoglalkozásainkon nagy létszámban vesznek részt felnőttek és gyerekek egyaránt. Hernádmenti szemétszedési akciónkon is sok családot tudunk mozgósítani és bőségesen meg tudtuk tölteni a megrendelt konténereket. Gyerekfoglalkozások, kézműves és tanulást segítő alkalmak, baba-mama klub, varróklub és kiskert is működik a Jelenlét Ponton. Minden problémás területre igyekesztünk a lakosság segítségével megoldást keresni. Több tucat lakoépület felújításához kaptak alapanyagokat, de olyan is volt, hogy egy ház teljes tetőszerkezetét sikerült lecserélni. Megvalósult a “legalább egy fűtött helység” koncepció a kályha programunkkal kiegészülve. Fejlesztő szakembert foglalkoztatunk a JP-on és az iskolában is, de a JP munkatársai tanulássegítő foglalkozásokat is tartanak. 8 osztály befejező képzésünkön többen sikeres vizsgát tettek. Varrótanfolyamunk résztvevőinek professzionális eszközökkel varró klubbot vezetünk, amit hivatásos szabó-varró szakember vezet. Krízisekben is nap mint nap tudunk segíteni, de a tallérprogram segítségével az öngondoskodás felé fejlesztjük a hozzánk fordulókat.

  • Családi kert programunkba eddig 60 háztartást tudtunk bevonni. Az idős asszonyok, akiknek a kert művelése szinte gyermekkorától a kezében van, nagy segítséget tudnak nyújtani azok számára, akik a gazos kertjük helyére egy szép konyhakertet szerettek volna
  • Minden olyan házhoz, ahol még kerti wc sem állt rendelkezésre, tudtunk adni jó minőségű fából készült budikat. Ez összesen 20 lakóinkatlannál valósult meg
  • Zenei fogalkozásokra heti rendszerességel 18-20 gyerek jár. Évente 3-4 fellépésük van
  • Fejlesztő szakemberünk heti rendszerességel 5-6 gyermeknek segít

a program folytatása

Szeretnék befejezni a Jelenlét Pont feljújítását, így megfelelő helyszínt biztosítani a foglalkozásoknak. A varró klubot szeretnénk kis varródává fejleszteni, hogy piaci alapu fogalkoztatást biztosítsunk a helyi asszonyok számára. Tervezzük a Jelenlét Pont udvarán egy nagyobb kiterjedésű minta-közösségi kert létrehozását. A közeljövőben megépülő rekortán labdarúgópálya kihasználásával egy foci csapat felállítását tervezzük, akikkel heti két alkalommal hivatásos edző foglalkozna.