Baks

Baks a Dél-alföldi régióban, Csongrád-Csanád vármegye északi részén fekvő település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
2026 fő, gyermekek száma: 463 fő
Elért családok száma
30
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Kreatív klub

Nyári és őszi táborok szervezése

Parlamenti látogatás

Krízisadomány

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Sport

Oktatás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település Szeged városától 35 km-re, Kistelektől 13 km-re, Csongrádtól 17 km-re fekszik. A község zárt faluszerkezetű, ún. zsáktelepülés, melynek zárt részében alakult ki a KSH által 2001-ben azonosított szegregátum, a Mária-telep. Vonatközlekedés nincs, buszjáratok kötik össze a közeli településekkel. A község keleti határán 10 km hosszúságban folyik a Tisza. A település lakossága csekély mértékben, de folyamatosan csökken, az állandó népesség 2026 fő. A szegregátumban él a teljes lakosság 30%-a kb. 500 fő, akiknek nagy része roma származású. A Római Katolikus Egyház fenntartásában működő bölcsődébe 8 fő, az óvodába 80 gyermek, az általános iskolába 144 tanuló jár. A 0-3 éves gyermekekkel a Biztos Kezdet Gyermekház foglalkozik. A faluban védőnő, háziorvos, gyógyszertár van, szakorvosi ellátás Kisteleken vehető igénybe, az idős ellátás központja az ÖNO, házi idős gondozás is folyik. A közösségi rendezvények helyszíne a Faluház, a Csillagház és a Jelenlét Pont. A katolikus hívek a 2010-ben épült templomot látogatják. Van több élelmiszerbolt, hentes szaküzlet, postai szolgáltatás az egyik boltban működik. Az önkormányzat pályázati forrásokból 32 szociális bérlakást hozott létre. Bakson magas a munkanélküliség, sokan végeznek mezőgazdasági és építőipari alkalmi fekete munkát. A legnagyobb munkáltató a polgármesteri hivatal.

a jelenlét a településen

A Jelenlét Pont 2023 júniusában kezdte meg működését. Az itt folyó munka során a kisgyermekes családokkal történő foglalkozásnak prioritása van, emellett azonban valamennyi korosztály problémáinak megoldásában igyekszünk segítséget nyújtani. Egyre nő a Jelenlét Pontot felkereső ügyfelek száma, a Fő u. 141. alatt, napi 25-30 helyi lakos kéri munkatársaink segítségét. A szegregátumban élők súlyos élethelyzeteit krízisbeavatkozásokkal orvosoljuk, sokan kénytelek ezzel a lehetőséggel élni. Az egyre romló droghelyzet nagy kihívás számunkra, emellett az ingatlanok rossz műszaki állapota, a magas munkanélküliség is központi probléma.

 • A Jelenlét Pont kialakítását követően a nyári táborral kezdtük szakmai munkánkat.
 • A Parlamentlátogatás nagy sikerrel zajlott le.
 • Két ruhabörzét szerveztünk , melyeket sokan látogattak
 • Az őszi szünetben is megszerveztük tematikus táborunkat.
 • A Baba-mama klubfoglalkozásokon szívesen vesznek részt a kisgyermekes szülők.
 • A Kreatív Klub keretében szebbnél-szebb gyermekalkotások születnek.
 • A családi napjaink igen közkedveltek.
 • A karácsonyi szeretetvendégség több száz fős látogatottságú volt.
 • A mosás és az eszközkölcsönzés egyre népszerűbb.
 • Az összművészeti kulturális szolgáltatás keretében a LORCA Alapítvány szervezésében a Romano Glaszo Együttes lépett fel családi napunkon nagy sikerrel.
 • 20 élelmiszer kríziscsomaggal segítettük a rászorulókat, gyógyszerkrízist 20 esetben orvosoltunk.

a program folytatása

Az egyre terjedő droghasználat elleni küzdelem során prevenciós programokat szeretnénk lebonyolítani, rehabilitációs intézményekkel együttműködni.Egészségfejlesztési tevékenységünk részeként fél évente legalább egy szűrővizsgálati lehetőséget kívánunk biztosítani a helyi lakosságnak. A munkanélküliség csökkentése érdekében képzések szervezését és munkaerő-piaci szereplőkkel megvalósuló együttműködések erősítését tervezzük. Terveink között szerepel a szülői kompetenciák erősítése céllal, Mesélő édesanyák programsorozat lebonyolítása. A közösségi rendezvények számát növelni kívánjuk. A lakhatási beavatkozásokat továbbra is prioritásként kezeljük.