Találkozások – Tiszaroff

szilagyi.krisztian
2022. október 17.

„Találkozások” címmel szervezte meg október első hetén a Felzárkózó települések programot koordináló Máltai Szeretetszolgálat az első országos FeTe Konferenciát Tiszaroffon. A három napos rendezvényen részt vettek a partnerszervezetek képviselői, és az első két évben jó gyakorlatokat bemutató településeken dolgozó munkatársak.

A személyes találkozás lehetőséget adott a programban résztvevő 20 egyházi és civil szervezetnek a szakmai kérdések megvitatására, egymás mélyebb megismerésére és támogatására. A konferenciát pódiumbeszélgetés nyitotta, Lantos Szilárd, a Modellprogramok vezetőjének moderálásában Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat vezetője beszélgetett a már elvégzett és az előttünk álló feladatokról. Felelevenedtek a Jelenlét program mérföldkövei a kezdeti lépésektől napjainkig, és megfogalmazódtak azok a közös értékek, amelyek a szóban forgó példa nélküli felzárkózást segítő program alapjait, irányát és célját meghatározzák.
Az első estét közös Taizéi imaalkalom zárta, amely után még jutott idő és lehetőség a személyes beszélgetésekre, ismerkedésre.
A konferencia második napján a reggeli áhitatot követően „Szeretet-szolgálat” elnevezéssel kisebb csoportokban folytatódott a munka. Az öt csoport közös gondolkodásának kiindulási alapja egy fa rajza volt, aminek gyökerét, törzsét, leveleit és gyümölcseit alkották meg közösen. A gyökér, mint a közös alap értékek, a törzs, mint maga a Jelenlét és a munkatársak jelentek meg a rajzokon, a levelek pedig mint módszerek, eszközök, cselekedetek vezettek a gyümölcsök, avagy az eredmények felé.
Délután bemutatkoztak a Felzárkózó települések program szakterületeinek – Gazdaságfejlesztés, Mozgó Játszótér, Energetika, Adósságrendezés, Egészségügy, Lakhatás, Oktatás, Sport, Bűnmegelőzés – képviselői, majd kezdetét vette a „lovagi torna”, amelyben játékos feladatokban mérettettek meg a csoportok. Pihenésképpen pedig be lehetett járni a rögtönzött piacteret, ahol minden szervezet bemutathatta portékáit: a standokat a felzárkózó településekről érkező gyümölcsök, mikrozöldek, gyümölcslevek, szörpök, kézműves termékek, varrott táskák, plüssök, babzsákfotelek, fonott kosarak és kiadványok tarkították.
Az esti programokat a Paramisi Társulat zenés-bábos interaktív mesejátéka indította, majd a Máltai Szimfónia zenetanárai adtak kvízjátékkal egybekötött koncertet. A rendhagyó fellépés végén pedig a közönség vállalkozó szellemű tagjai egy-egy hangszert kiválasztva, közösen zenélve megtapasztalhatták, hogy a Szimfónia módszerével tényleg milyen gyorsan lehet nagy tapssal kísért sikerélményt szerezni.
A találkozó utolsó napján a közös záróalkalmat az előző napi csoportmunkák bemutatása előzte meg, a fa ábrázolásokat és a hozzájuk társított gondolatokat mutatták be egymásnak a csoportok, majd a program fő kérdéseihez kapcsolódóan szófelhőket alkotva összegezték jövőbeni terveket és az elmúlt időszak tapasztalatait.