Segítve tanítani

szilagyi.krisztian
2022. július 13.

A pékmesterséggel ismerkedtek meg a fulókércsi rászoruló gyerekek a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontján rendezett napközis táborban. A kakaóscsiga-készítés fortélyait Galamb Alex pék mutatta be, aki a máltai szervezet által koordinált, a faluban két éve tartó Felzárkózó települések program keretében érkezett Fulókércsre. A program egyik célja, hogy a foglalkoztatás bővítése érdekében felkeltse a különböző szakmák iránti érdeklődést, hiteles mintát és perspektívát adjon a felnövekvő generációknak. A szintén nehéz szociális körülmények között nevelkedett, a Sütni Jó Alapítványt életre hívó Galamb Alex példája ösztönző példa lehetett a fulókércsi fiataloknak.

A csereháti Fulókércsen két éve indult el a Felzárkózó települések kormányzati program, melynek szakmai irányítója és ebben a faluban megvalósítója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A máltai Jelenlét Pont vezetője, Czikó Krisztina elhivatott és összeszokott kis csapattal dolgozik. Közösen keresik a lehetőséget arra is, hogy ösztönzően ható, valóban hiteles mintákat, s ezáltal jövőképet is adjanak a helyi gyermekeknek.

A Felzárkózó települések program komplex célrendszerének egyik hangsúlyos eleme  a hétköznapi élet szinte valamennyi területére kiterjedő szociális munka mellett  a foglalkoztatás bővítése a hátrányos helyzetű térségekben. Ennek lehet egyik hatékony eszköze hosszabb távon a különböző szakmák iránti érdeklődés felkeltése még gyermekkorban, közösségi élményt is nyújtó foglalkozások keretében.

Június utolsó hetében Krisztina meghívására egy napközis tábor keretében a Sütni Jó Alapítványt életre hívó fiatal, roma származású pék, Galamb Alex avatta be játékos formában a fulókércsi gyerekeket a kakaós csiga készítés rejtelmeibe. A foglalkozáson mintegy harmincan vettek részt, életkor szerint két csoportra osztva. A szervezők meglepetésére a fiúk is legalább olyan lelkesen és őszinte érdeklődéssel vettek részt a munkafolyamatban, mint a lányok. A pék szakmát közelről bemutató közös sütést megelőzően Alex saját eddigi életútjáról és jövőt érintő terveiről is mesélt a jelenlévőknek. Szegénységből indult ő is, édesapja halála után édesanyja tartósan rosszul viselte férje hiányát és depressziós lett.

Az éveken át tartó rendkívül nehéz élethelyzetből végül az jelentett számára kiutat, hogy ő maga kérte felvételét a gyermekvédelembe. Ott tapasztalhatta meg először, hogy milyen az, amikor valakinek saját ágya, saját szekrénye van, és adottak a feltételek ahhoz, hogy tanulhasson, fejlődhessen. Nyolcadikban még több tárgyból megbukott, de menet közben sok-sok segítséget kapott a rá felfigyelő nevelőktől és civil szervezetektől, aminek meg is lett az eredménye, hiszen néhány évvel később már a Szakma Kiváló Tanulója Verseny díjazottjaként diáktársainál fél évvel hamarabb szerezhette meg az emelt szintű pék bizonyítványt. Ma is jó szívvel és hálával gondol vissza a Debreczeni Márton Szakképző Iskolában eltöltött évekre, különösen felkészítő tanárára, Szalai Lászlónéra, akinek igen sokat köszönhet saját elmondása szerint. A beszámolóját hallgató fulókércsi gyerekek számára az egyik leglényegesebb üzenet az lehetett talán, amikor kiderült, hogy Alex mindössze ötödik osztályos volt, amikor eldöntötte, hogy ő lesz Magyarország legjobb pékje, ma pedig már a megye egyik leghíresebb cukrászdájában, a Kisgergely Cukrászdában dolgozik. Érettségi vizsgát is tett közben, jelenleg pedig munkahelye támogatásával sütő- és cukrászipari szaktechnikusnak tanul.

Czikó Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fulókércsi programvezetője sokaktól eltérően nem a médiából ismeri Alexet  tudtuk meg tőle. Diósgyőrben egy lakásotthonban dolgoztam 2016-ban, Alex gyakran járt át hozzánk a Gyermekvárosból, akkoriban ő tizennyolc éves volt. Lehetőségeimhez mérten igyekeztem őt emberileg is támogatni és figyelemmel kísértem a fejlődését. Törekvéseit, céljait már akkor is példaértékűnek tartottam. Ma már inkább barátként tekintünk egymásra, és természetesen végtelenül büszke is vagyok arra, amit elért, és jó érzéssel tölt el, ha hozzátehettem én is valamit a sikeréhez.

A Sütni Jó Alapítvány telephelye Hernádnémetiben van, ahol most Galamb Alex él családjával. Jelenleg még tanoda jelleggel működik, de tervei között szerepel a Galamb Pékség létrehozása is. Ismerve, látva elszántságát, minden bizonnyal így is lesz. Szívesen tanítok  mondja Alex  ezzel szeretnék segíteni a szegénységben élő gyerekeknek, pályaválasztás előtt álló kamaszoknak. Jövőképet és motivációt szeretnék adni nekik elsősorban. Ha valaki a foglalkozásokon tehetségesnek mutatkozik, és kedvet érez ahhoz, hogy pék legyen, én el tudom mondani neki, hogyan tovább, milyen utat kell bejárni ehhez. Ha munka van, minden van! Segélyekre alapozni egy életet szerintem zsákutca. Őszintén bízom benne, hogy a fulókércsi gyerekeknek is sikerült ebből a szemléletből átadni valamit, s mivel többen is nagyon ügyesek voltak a nap folyamán, még az is lehet, hogy akad majd közülük, aki a pék mesterséget választja néhány év múlva. Ha így lesz, én fogok ennek legjobban örülni, mert ezért is dolgozom – zárja gondolatait Alex.