Segíteni a jogosultságig, és azon túl is

Az otthonteremtő program eddig 240 családot segített hozzá az állami támogatáshoz a felzárkózó településeken. Az egyik „jogosultságig segített” család Mata Zsanetté.

bessenyei.mihaly
2023. október 20.

A Falusi CSOK meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető vissza nem térítendő támogatás tanyákon, kistelepüléseken lévő lakóházak felújítására, használt lakások vásárlására. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat otthonteremtő programja három év alatt kétszáznegyven családot segített hozzá a felzárkózó településeken, hogy élhessen ezzel a lehetőséggel.

Mata Zsanették házvásárlásának története valamikor 2019-ben, Novajidrányban kezdődött. Az asszony a rádióban hallott valamit a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kiterjesztéséről, hogy a gyermekek után igényelhető állami támogatás Falusi CSOK néven a legkisebb településeken is elérhető lesz, felújításra, használt lakás vásárlására. Mata Zsanett és párja, Barta István tíz évvel korábbi házasságkötésük óta éltek az asszony szülei házában. Víz nem volt az épületben, de a saját lakrészként szolgáló hátsó szobába a kanapé és az öreg kályha mellé még befért egy kisméretű franciaágy is. Az évek során oda érkeztek a gyerekek is, egymás után hárman.

Amikor meghallották, hogy a gyermekek után mekkora támogatást vehetnek igénybe, hitték is, meg nem is, mindenesetre elmentek a bankfiókba megkérdezni. Ott az ügyintéző gyorsan lehűtötte a reményeiket. A felsorolt feltételek közül elsőre talán nem is értettek mindent, de azt igen, hogy elutasítják őket. Anyuka otthon a gyerekekkel, a férj közmunkában, ez kevés ahhoz, jogosultak lehessenek.  A pult mögött ülő ügyintéző talán még azt is mondta, hogy sajnálja, azután elköszönt tőlük.

Eltelt két év.

A Felzárkózó települések program 2021-ben érkezett meg a Borsod vármegyei kistelepülésre. A Jelenlét Pontra az első időszaktól kezdve sokat jártak, a gyerekek élvezték a délutáni alkalmakat, az anyuka tagja volt a baba-mama klubnak. A programok egymás után indultak, egy idő után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Otthonteremtés csoportja is megkezdte a munkát a településen, egy listára írták össze a támogatásra jogosulttá tehető, többgyermekes családokat. Mata Zsanett gondolt egyet, és feliratkozott ő is.

A program munkatársa többször is járt náluk, hogy minden részletet alaposan végigbeszéljenek, legyen érthető és tiszta, mit szeretnének elérni. Bereczné Gulyás Klaudia azt ígérte, segíteni a fognak az ügyintézésben, hogy Mata Zsanették jogosulttá váljanak az állami támogatásra. De nekik is muszáj mindent megtenni a sikerért. A férjnek például „igazi” munkahelyet kell találni a közfoglalkoztatás helyett.

Nem sokkal később kiderült, hogy ez nem is annyira teljesíthetetlen feladat, mert az egyik vasútállomáson vonattakarítókat kerestek, és Barta István napokon belül a MÁV dolgozója lett.

Az ügyintézéshez ügyfélkaput kellett létesíteni, hivatalokkal levelezni, igazolásokat szerezni, például arról, hogy nincs köztartozásuk, nem állnak büntető eljárás alatt. Amikor egy-egy újabb irat készült, a család bevonult a Jelenlét Pontra, mert ott volt számítógép, amit használhattak, és nyomtató, amivel az aláírandó papírokat kinyomtatták. A feladatok listája nagyon hosszú volt, fél évbe is beletelt, mire az utolsó mellé is pipa került.

Egyszercsak eljött az a pillanat, amikor a bankban is azt mondták, hogy rendben lesz a támogatás. De kiderült, hogy új otthont keresni sem olyan egyszerű feladat, mert nem elég, ha a másik ház nagyobb a novajidrányi hátsó szobánál, és be van vezetve a víz, mivel jogszabályok írják elő a kötelező négyzetmétereket és a komfortfokozatot is. Nehezítő körülmény volt az is, hogy a vételár mellett a felújításnak is bele kellett férnie a támogatás összegébe. A közeli településeken nem is találtak ilyen épületet, csak jó félszáz kilométerrel távolabb, Emődön leltek rá a megfelelő házra. Három szoba, fürdőszoba, száz négyzetméter, saját kert. Cserélendő ablakok, teljes felújításra váró fürdőszoba, kidobandó parketta, lepattogzott festés. Erre kellett megoldást és kivitelezőt találni. Az ár szabott volt: mindent abból az összegből kellett kihozni, ami a ház vételárának levonása után a támogatásból megmarad. Az otthonteremtési program munkatársai azonban találtak ilyen vállalkozót. Az átalakítás elkészült, a felújított házat átadták.

Mata Zsanett és Barta István családja egy a kétszáznegyvenből, amelyek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat otthonteremtési programjának közreműködésével tudták igénybe venni a felzárkózó településeken is elérhető állami támogatást.