„Ha valamit meg akarunk változtatni, akkor ott kell lennünk”

A szakmai információs nap nyitóelődását Vecsei Miklós, diagnózisalapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos tartotta.

szilagyi.krisztian
2022. december 02.

A következő három évben 182 új település bevonásával 300-ra bővül a Felzárkózó települések programban résztvevő falvak száma. Európa legnagyobb szociális felzárkóztató programjának keretein belül jelenleg 118 helyszínen folyik már a munka, a további 182 helyszínre pályázat útján keresik a megvalósítókat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti központjában tartott szakmai nyílt nap a leendő vállaláshoz adott támpontokat előadásokkal, szakmai ismertetőkkel és pályázattechnikai információkkal.

A szakmai információs nap nyitóelődását Vecsei Miklós, diagnózisalapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos tartotta. A Fete-program misszióját bemutató másfélórás beszédében érzékletesen tárta a közönség elé a hátrányos helyzetű települések mindennapjait, az ott tapasztalható kihívásokat, küzdelmeket, körülményeket és lehetőségeket. A Felzárkózó települések listáján szereplő falvak Magyarország legszegényebb települései, rendkívül rossz lakhatási körülményekkel, gyenge közlekedési lehetőségekkel, nagy munkanélküliséggel és meggyengült közösségi hálóval, miközben ezekben a falvakban több mint 300 ezer ember él. Vecsei Miklós képekkel és történetekkel villantotta fel a fete-falvak mindennapjait, az ott dolgozókra váró kihívásokat, váratlan helyzeteket, és ismertette a Jelenlét módszertan alapelvét: „ha valamit meg akarunk változtatni, akkor ott kell lenni (…) Akkor járunk jó úton, hogyha minden egyes településen pontosan beazonosítjuk, hogy hol kell beavatkozni”. A közel másfélórás előadás során beszélt a legfontosabbnak tartott korszakról, az első három évről , „mert az első ezer nap a legfontosabb, ami itt kimarad, azt később szinte lehetetlen pótolni”. Kitért az iskolai és egészségügyi programokra, a foglalkoztatottságra és közösségépítésre, az egyedülálló sport- és zeneoktatásra. „Mi nem a tehetségeket gondozzuk, hanem a minden gyerekben benne lévő tehetséget.” A miniszterelnöki biztos előadásának végére egyértelműen kirajzolódott, hogy milyen összetett és szerteágazó munkára van szükség egy-egy nehéz sorsú falu és az ott lakók életének jobbra fordításáért.

„Három nagy mondásunk van: egyetlen gyereket sem veszíthetünk szem elől; nem romolhatnak tovább a házak állapotai; és minden négyzetméter földet meg kell művelnünk.”

Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke is részt vett a konferencián, felszólalásában a program és az abban résztvevők társadalmi felelősségét emelte ki, mert a program elindulásával méretében, lehetőségeiben, támogatottságában és időintervallumában is olyan egyedülálló lehetőséget kaptak, ami egyszeri és megismételhetetlen.
A nap második felében az érdeklődők átfogó képet kaptak a Felzárkózó települések program szakterületeiről, a program finanszírozásáról és döntéshozatali folyamatáról. Lantos Szilárd, a szakmai koordinációért felelős Modellprogramok vezetője kihangsúlyozta, hogy a helyi tevékenységek lelke és kiindulópontja a Jelenlét Pont, amely összefogja a településen végzett munkát, majd a Fete alapgondolatának mentén – fogantatástól a foglalkoztatásig kísérjük az embereket – bemutatta a szakterületeket, kiemelve, hogy ezek szoros összefüggésben állnak, azaz nem csak az egyes szakaszok, hanem az átmenetek biztosítása is fontos része a teljeskörű segítégnyújtásnak.
A szakmai nap záró előadásán Dr. Viszoczky Emese jogi és monitoring vezető kevesebb képpel, de annál több fontos részlettel vezette végig a hallgatókat a pályázattechnikai folyamatokon és kérdéseken. A részletes bemutatók után még volt lehetőség kiscsoportos és személyes beszélgetésekre is a pályázók és érdeklődők számára, akik az ebéd- és kávészünetben Fete-településekről érkezett kézműves termékekkel is megismerkedhettek.