Egy győztes, több száz nyertes

szilagyi.krisztian
2022. október 31.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia látta vendégül az idei Arany Kupa döntős résztvevőit, az immár második alkalommal megrendezett országos lefedettségű torna záróeseményén 18 csapat közel 200 ifjú futballistája lépett pályára, az idei kiírás győztese pedig Tiszabő lett.

„Nem hiszem el, látod! A nagy stadionban játszunk a döntőért!
Én eddig ilyen pályát csak a tévében láttam!”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Hátrányos Helyzetű Falvak és Községek Fejlődéséért Egyesület és az MTK Budapest közös programsorozata a legszegényebb településeken élő gyerekeknek kínál programot, kihívást és új, korábban még nem tapasztalt élményt. A Felzárkózó települések programban szereplő falvakat felölelő selejtezőkön három helyszínen – Kozármisleny, debreceni Nagyerdei Stadion, MTK Budapest – 44 falu csapata, összesen több mint félezer gyerek lépett pályára, a felcsúti döntőbe végül 18 csapat kvalifikálta magát.

Talán ilyen jól még sosem jött az óravisszaállítás, az Arany Kupa-döntőjére igyekvő csapatok ugyanis már (nagyon) kora hajnalban útra keltek, hiszen érkezett csapat Nógrádból, Borsodból, Nyírségből, Dél-Dunántúlról, Zalából és Zemplénből is – és nekik a reggeli plusz egy óra most igazán jól jött. Nyugodtan aludni persze nem biztos, hogy tudtak a játékosok, hiszen hetek-hónapok óta készültek erre a napra, az Arany Kupa döntőjére.

A leszakadó településeken a sport nem csupán hobbi, a labdarúgás valójában esély egy teljesebb életre, hiszen, aki megtanul csapatban gondolkodni, szabályok szerint játszani, felelősséget vállalni, az otthon, az iskolában és a későbbi életében is tudja ezeket a tapasztalatokat hasznosítani. A sport ezen túl „kinyitja a világot”, a közösen átélt élmények új távlatokat, élményeket adnak a gyerekeknek. A felzárkózó településeken élő fiatalok vágyai mások, mint szerencsésebb körülmények között felnövő kortársaiké: egy saját cipő, amit meccs után nem kell visszaadni; találkozni más csapatokkal; eljutni a szomszéd városba csapatbusszal; megnézni egy igazi, lelátós stadiont – és mindez most megvalósult. Sőt, nem csak megnézhették, hanem játszhattak is benne.

A világ legszebb stadionjai közé választott felcsúti Pancho Arénában és edzőpályáján ennek megfelelően komoly meccsek zajlottak már az első csoportmeccsektől fogva. A színvonal, az akarat és elszántság illett a profi környezetbe, sőt, jónéhány olyan megoldás is született a nap során a pályákon, amelyek bármely edzésen, meccsen tetszést arattak volna az edzők, szurkolók között.
A két elődöntő és a döntő pedig igazi kupahangulatot hozott, a szoros (Tiszabő-Gyulaj 1–0, Ipolytölgyes–Karancsság 2–1) elődöntők után Tiszabő és Ipolytölgyes játszotta az utolsó meccset, amely elhozta a torna legsportszerűbb jelenetét: a csere nélküli ipolytölgyesi csapat sérülés miatt megfogyatkozott, a tiszabőiek pedig azonnal levittek egy játékost, hogy egyenlő létszámban legyenek a pályán. A Fair play-díjas gesztus pedig kifizetődött, az utolsó két percben szerzett két góllal a tiszabői együttes fordított, és megnyerte az Arany Kupát.

A kupákat és különdíjakat Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke; Kiss Dávid, a Jelenlét programok szakmai vezetője; Maka István, a Felzárkózó települések sportszakterületi vezetője; valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség képviseletében Dunai Antal olimpiai bajnok, illetve Pintér Ádám, az MTK nagykövete adta át, a házigazda Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia pedig minden játékosnak ajándékcsomagot készített össze.

Győztes természetesen csak egy lehetett, de túlzás nélkül állítható, hogy a pályára lépők mindegyike igazi nyertesként utazhatott haza.

Az Arany Kupa végeredménye:
1. Tiszabő
2. Ipolytölgyes
3. Karancsság, Gyulaj
Legjobb fiú játékos: Szatmári István (Gyulaj)
Legjobb lány játékos: Bartus Csenge (Karancsság)
Legjobb kapus: Mága Kálmán (Tiszabő)
Gólkirály: Sági Péter (Ipolytölgyes)
Különdíj: Gecse Márk (Nagyecsed)
Fair Play-díj: Lakócsa

A döntőbe jutott csapatok:
Drávaiványi és Sósvertike, Gyulaj, Hirics, Ipolytölgyes, Karancsság, Lakócsa, Monor, Nagyecsed, Nyírkáta, Nyírpilis, Pocsaj, Sárkeresztúr, Tarnabod, Tiszabő, Tiszabura, Zalakomár és Zemplénagárd