Design és közösség

Alkotótábor Zalakomáron a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóival

matrai.roxana
2023. október 27.

Tapasztalni, hogy képes vagyok rá. Felismerni, hogy jó csapatban dolgozni, együtt, közös célért tenni. Észrevenni, hogy változom, hogy türelmesebb, kitartóbb lettem. Megbizonyosodni róla, hogy megnyílhatok, elmondhatom a problémámat, és segítséget kapok a megoldásához. Szembesülni a saját határaimmal, és azzal, hogy átlépni is képes vagyok őket. Megismerni magam egy csapat vezetőjeként, és rájönni, hogy – bár nem hittem – alkalmas vagyok rá. Kipróbálni gyakorlatban, amit elméletben már tudok. Rátalálni olyan képességeimre, amelyekről eddig nem is hittem, hogy vannak. Büszkének lenni, arra, amit létrehoztam. Otthonosan mozogni egy idáig kevésbé ismert környezetben. Kilépni a komfortzónámból, alkotni, tanulni és tapasztalni – mindezt egyszerre és együtt élhette át egy csapat zalakomári gyerek és a budapesti MOME hallgatói csoportja.

A Máltai Szeretetszolgálat zalakomári Jelenlét Pontjára járó gyerekek és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szociális design kurzusának hallgatói idén már nem először tapasztalhatták meg milyen együtt keresni a válaszokat arra, hogy miként tud hozzájárulni egy felzárkózó településen a közösség fejlesztéséhez a design, a közös tervezés és alkotás. A Szeretetszolgálat és az MOME 2021-ben kezdte meg stratégiai együttműködését, azóta több alkalommal jártak Zalakomáron a Szociális Design Terepkutatás projektben részt vevő tanárok és hallgatók, és a zalakomári gyerekek is visszajáró vendégek már az egyetem budapesti épületeibe. Tavaly egy hackathon-on (ötletmaraton, „problémamegoldó-maraton”) és egy egyhetes nyári egyetemen készültek el közösen a Zalakomáron élő gyerekek elképzelései szerint a közösség számára hasznos alkotások, például a focipálya mellett egy hintákkal felszerelt árnyékoló, ami egyben napelemes telefontöltő állomás is.

Az idei év alkotótáborában a közösségi térként használt pajta került reflektorfénybe. És nem csak képletesen, mert a saját tervezésű és készítésű diszkógömbök – amelyek a gömbnél sokkal kreatívabb formát öltöttek – csillogása igazi bulihelyszínné változtatta a pajtát, ahová közösen horgolt háttérrel díszített színpad is került. 2023 slágere mégsem egy az új színpadon előadott zeneszám lett, hanem maga a horgolás: kicsik, nagyok, lányok, de főként a fiúk a szabadfoglalkozások idejét is horgolással töltötték. Az elmúlt évek találkozásainak, kreatív workshopjainak eredményei nem csak a kézzel fogható alkotásokban észrevehetőek, az alkalmakon többször résztvevő gyerekek már tudják, miként is néz ki egy tervezési folyamat, melyek a lépései és mekkora öröm a végén a saját munkájuk eredményét használatba venni. A több odafigyelést igénylő gyerekek az egy hét alatt szinte kicserélődnek, a félénkebb vagy kevesebb gyakorlattal rendelkező hallgatók pedig több önbizalommal térnek haza.

A Zalakomárban töltött napok után az egyetem is vendégül látta gyerekeket, akik a textil-. és az asztalosműhelyben alkothattak kedvük szerint, majd a hallgatókkal közösen prezentálták a hét munkafolyamatait, és visszaemlékeztek a legkedvesebb – és persze a legviccesebb – pillanatokra.