Az MMSZ Iskola Alapítvány mint intézményfenntartó tevékenységei a FETE településeken

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által képviselt alapelvek szerint a segítségnyújtásnak a fogantatástól a foglalkoztatásig kell tartania, ebben pedig kulcsszerepe van iskolának, amely többnyire az egyik legmeghatározóbb intézmény a települések életében. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány 2001-es alapításától fogva igyekszik megteremteni a magas minőségű oktatás feltételeit, továbbá folyamatosan, proaktívan jelen van a köznevelési intézményeiben. Célja, hogy ösztönözze, segítse, támogassa az iskolák, óvodák szakmai munkáját, pedagógiai-módszertani megújulását, növelje a pedagógusok és a gyerekek elégedettségét, ezáltal vonzó intézményi és működési környezetet teremtsen. Az Alapítvány – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Jelenlét Programjának szellemiségével összhangban – komplex munkát végez a legnehezebb sorsú gyerekek/tanulók felzárkóztatása érdekében.

Állandó céljaink

A máltai nevelési-oktatási intézmények célja:

  •  vonzónak lenni pedagógus, szülő, gyermek, tanuló számára egyaránt;
  • vonzóvá válni és jelen lenni a helyi közösségek és szervezetek közt;
  • a tanulási eredmények folyamatos javulása.

A fenti célok támogatása érdekében az MMSZ Iskola Alapítvány 4 kiemelt fejlesztési területet azonosított és ajánlott az intézmények számára:

  1. Alapkompetencia-fejlesztés
  2. IKT
  3. Szociális kompetencia-fejlesztés
  4. Oktatásszervezés megújítása

A pedagógiai-módszertani munkát támogató szakmai csapatunk intézményi teljesítményelismerő- és innovációs rendszerek bevezetésével ösztönzi a nevelőtestületek közös szakmai gondolkodását, alkotói közösségekké fejlődését. A fenntartó szakmai csapata segíti, támogatja az iskolák, óvodák szakmai megújulását, de a számszerűsíthető célokról, konkrét beavatkozásokról maguknak a szakmai autonómiát élvező intézményeknek kell dönteniük – kidolgozva saját, intézményi innovációs tervüket.

Az MMSZ Iskola Alapítvány 2019 tavaszától részt vesz a „Felzárkózó települések” program megvalósításában – elsősorban azokon a településeken, ahol köznevelési intézményeket tart fent.

A MMSZ Iskola Alapítvány az alábbi FETE településeken tart fenn iskolákat, óvodákat:

Tarnabod: Máltai Óvoda és Általános Iskola – 2011-től

Gyulaj: MMSZ Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda – 2015-től     

Tiszabő: MMSZ Tiszabői Általános Iskola – 2016-tól, valamint az MMSZ Tiszabői Margaréta Óvoda – 2020-tól   

Tiszabura: MMSZ Tiszaburai Általános Iskola, valamint az MMSZ Tiszaburai Óvoda – 2016-tól

Nyírpilis: MMSZ Nyírpilisi Általános Iskola – 2020-tól

Zalakomár: MMSZ Zalakomári Óvoda – 2021-től

Csörög: MMSZ Csörögi Csiri-Biri Óvoda és Bölcsőde – 2021-től

A felsorolt intézményekben végzett nevelést-oktatást támogató tevékenységeken túl az alapítvány pedagógiai-szakmai csapatának munkatársai aktívan részt vesznek más településeken működő FETE-programok megvalósításában is.

Műhelyiskola program

Műhelyiskola program célja piacképes részszakmához juttatni a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. Az alapítvány egyike annak a két szervezetnek, amely kísérleti jelleggel elindította az új típusú képzést (Gyöngyösön pincér- és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló területen). Célunk, hogy a jövőben még több, a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalnak adhassunk második esélyt ezzel a módszerrel: 2021. ősztől, már nem projekt keretei között indult műhelyiskolai csoport Gyöngyösön, Tanrabodon és Dombóváron. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány eddigi tapasztalatai alapján a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőség a korábban már lemorzsolódott tanulók esélyeinek javítására.

Szervezeti adatok

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány
1033 Budapest, Miklós utca 32.
képviseli: Thaisz Miklós kuratóriumi elnök
honlap: http://maltaiiskola.hu/

Kapcsolódó hírek

Bővül a felzárkózási program

Az ország 300 legszegényebb településén élő 300 ezer ember felzárkóztatására ír ki pályázatot a Máltai Szeretetszolgálat, ennek apropóján a Kossuth […]

Kertművelés, tudásátadás és közösségépítés Fulókércsen

Az Encsi járásban található, alig több mint 400 lelkes csereháti faluban, Fulókércsen a helyi gazdaság elsőszámú, s talán egyetlen erős […]

Új épülettel bővült a Tiszaburai Általános Iskola

Hat új tanteremmel és vizesblokkokkal bővült, emellett kívül belül megújult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány általános iskolája Tiszaburán. Az […]

A felzárkózás lépései

Átfogó program Magyarország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkóztatására

Fókuszban a gyermek

Első ezer nap

Gazdaságfejlesztés

Minden négyzetméter föld megművelésére törekszünk

Lakhatás

Emberhez méltó életet élni

Energetika

Napfénnyel fűtött otthonok

Oktatás

Mert a tudás mindenkié

Egészségügy

Ép testben szép élet!

Sport

Az életre edzenek

Zene

Örömzene azonnal, szolfézsóra később

Mozgó játszótér

Élmény érkezik, közösség épül

Felelős állattartás

Hogy kedvenceink a barátaink maradjanak

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Tiszta lappal