Átkelés a zene hídján

Galyas Andris 1996-ban született, azóta Fulókércsen él. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közfoglalkoztatási programjában 2022 tavaszán kezdett el dolgozni. A szociális munkások és a Szimfónia program zenetanárai egyhamar felfigyeltek a fiatalember kivételes zenei tehetségére. Ma már ő is gitárt oktat gyerekeknek, régi álma vált ezzel valóra.

szilagyi.krisztian
2023. január 26.
Egy tizenhét éves diák érkezik Berlinből kéthetes közösségi szolgálatra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fulókércsi Jelenlét Pontjára. A kevesebb, mint négyszáz lelkes csereháti faluban az itt dolgozó szociális munkások és egy vidékfejlesztő kalauzolják Áront, aki jól rajzol és gitáron is játszik. A helyi csapatban az egyik közfoglalkoztatottként dolgozó huszonéves fiatalember, Andris a billentyűs hangszereket és a gitárt is virtuóz módon szólaltatja meg, hallás után gyakorlatilag bármit képes eljátszani. Istenadta tehetségére már többen is felfigyeltek. Áron betoppanása után nem sokkal elő is kerülnek a hangszerek. Az ódon parasztház tornácán és a nagyszobában délutánonként a zene lesz a híd, a közös nevező a kultúrák, s a fiúk között. A lélekemelő élményből természetesen a többiek sem maradnak ki. A vidékfejlesztőt lenyűgözi, amikor egyik alkalommal Andris Queen slágerek jól ismert dallamait csalogatja elő a szintetizátorból. A két szociális munkás, Kriszti és Reni nagyon büszkék Andrisra, akárcsak Ádám, a Szimfónia program egyik tanára, mentora. Akár egy napjainkban játszódó hazai nagyjátékfilm vagy művészfilm is kezdődhetne így, de ez bizony a valóság egy szelete 2022 szeptemberében a csereháti dombok ölelésében. Áron néhány nap múlva maradandó élményekkel és tapasztalásokkal tér vissza a német fővárosba, Andris pedig alig két hónappal később már a Szimfónia program munkatársaként teszi a dolgát: fulókércsi és baktakéki gyerekeket tanít gitáron játszani.

Andris zenész családba született, kisgyermek korától kezdve ez a közeg hatott rá erőteljesen.  Nagypapám cimbalmos volt, a szomszéd faluban, Fájban élő testvéreivel együtt lakodalmakban játszottak. Szinte minden kétkezi dologhoz értett, nagyon ügyes, sokoldalú ember volt, mindenki ismerte és szerette a környéken. Édesapám hosszabb ideig gitáros volt egy rokonokból, testvérekből álló zenekarban, ami azóta már feloszlott – tudjuk meg tőle.

Kisgyermekként, mindössze hét évesen egy kis szintetizátor kötötte le leginkább a figyelmét. Nem tanított senki, hallás után próbáltam meg rajta eljátszani olyan zenéket, amik tetszettek. Otthon édesapám szinte minden este elővette a gitárt, amikor együtt volt a család, mi pedig köré gyűltünk, hallgattuk őt. Valószínűleg ezért is a gitár volt az, amit szintén hamar kipróbáltam, sokat gyakoroltam is rajta – mesél a kezdetekről.

Zenei ízlése saját elmondása szerint nagyon is sokszínű, nem is szeretné magát igazán korlátok közé szorítani. Szinte minden irányzatban akadnak számára kedves előadók, szerzők és zenék. Az autentikus roma zene, a népzene, a mulatós, a blues és a dzsessz is közel állnak hozzá, de a klasszikus zenét is szeretiKedvenc rock zenekara a Queen, slágereiket mindig nagyon szívesen adja elő. Bármikor előfordulhat, hogy hallok valamit, ami éppen megtetszik és amit színvonalasnak tartok. A műfaj mindegy tulajdonképpen – mondja. A hangszerek tekintetében is bővült idővel a paletta, a mandolint is nagyon megszerette, de szinte mindegyik húros és billentyűs zeneszerszám vonzza Andrist.

Az ifjú zenész múlt év tavaszán kezdett el dolgozni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közfoglalkoztatási programjában. Czikó Krisztina programvezető irányításával a Jelenlét Ponton és a másik két fulókércsi portán vett részt az aktuális munkákban egészen október végéig. Leginkább a kertekben akadt feladat, de sokminden mást is csináltunk. Gyorsan megszerettem ezt a munkát, mert változatos és minden nap jó közösségben lehettem – emlékszik vissza.

A fiatalember korántsem hétköznapi zenei tehetségére Czikó Krisztina és munkatársa Lakatos Reni figyeltek fel már az első néhány hónapban, ők mutatták be a Szimfónia program zenetanárainak, közülük is elsőként Fáy Ádámnak. Andrist már akkor bevonták a Szimfónia órák megtartásába, amikor még közfoglalkoztatottként dolgozott a karitatív szervezetnél. Múlt év novembere óta viszont már hivatalosan is gitároktatóként kamatoztatja tehetségét, fulókércsi és baktakéki gyerekeknek tart foglalkozásokat. Türelemmel, alázattal és örömmel végzi munkáját, e téren minden bizonnyal előnyére van az, hogy ő maga is gyakorló kisgyermekes apuka.  Nagyon szeretek tanítani, úgy érzem, hogy végre megtaláltam a helyem és egész életemben ezt szeretném folytatni – mondja szemmel látható lelkesedéssel. Régen vágyott már arra, hogy a hangszeres tudása biztosítsa számára a kenyérkeresetet, de a lehetőség egészen eddig váratott magára. Dolgoztam gyárban és az erdőn is fakitermelésben, mindenféle kétkezi dologgal próbálkoztam. A tehetségemmel és a zeneszeretetemmel nem sokra mentem, nem értékelték ezeken a munkahelyeken. Kimondhatatlanul hálás vagyok Kriszti néninek, Reninek és a Szimfónia program tanárainak, Fáy Ádámnak, Horváth Bélának és Lakatos Attilának, hogy felfigyeltek rám és lehetőséget adtak nekem – hangsúlyozza. A közelmúltban a magánéletében is akadt a zenéhez kapcsolódó örömteli fejlemény, hiszen Alex nevű hat éves kisfia szintén élénken érdeklődik a gitár iránt, a sok generációs zenész dinasztia utánpótlása így már most biztosítottnak tűnik.

A csereháti falucskában élő fiatalember kivételes tehetsége abban mutatkozik meg, hogy teljesen önállóan, autodidakta módon, hallás után tanult meg különböző hangszereken játszani. Új munkaköréből adódóan ma már természetesen nagy hangsúlyt fektet a zeneelméletre is és a kottaolvasást is igen rövid idő alatt elsajátította, még a tanárrá válás felkészülési időszakában. Ebben Fáy Ádám volt elsősorban segítségére, akire mentorként tekint.

Galyas Andris a Szimfónia programban jelenleg részmunkaidőben oktat fulókércsi és baktakéki gyerekeket, de idén nagy valószínűséggel ez a kör bővülni fog. Szintén a közeli Baktakékhez kötődik eddigi legjelentősebb, s talán legfelemelőbb szakmai sikerélménye, amikor is tanítványaival együtt részese lehetett annak a nagyszabású ünnepi koncertnek, amit a Szimfónia program növendékei és tanárai adtak az Óbudai Danubia Zenekarral közösen december 13-án.

A programelem az EFOP-1.4.5-20-2020-00001 Fókuszban a gyermek program keretében valósul meg.

(Galyas Andrissal Murányi Norbert beszélgetett. Fotó: Lakatos Reni)