Máltai Manufaktura

Különleges, környezettudatos, egyedülálló

Munkához segíteni a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést, tervezhető jövőképet adni állástalan embereknek – ez a szociális segítségnyújtás olyan csúcs élménye, amit ritkán élhetnek meg az ágazat dolgozói. Nem meglepő, ha a sikeres programok, működőképes modellek példaként szolgálnak, követendő jó gyakorlattá válnak mások előtt is. A Felzárkózó településeken működő Máltai Manufaktúra munkahelyteremtő vállalkozásai különböző falvakban családok tucatjainak adtak már új esélyt és lehetőséget.

Prémium és 100% magyar

A prémium minőségű kézművestermék hazai alapanyagokból, magyar falvakban élők munkájával készül

A Máltai Manufaktúra gyulaji növénytartósító kisüzemében lekvárok, szörpök, szendvicskrémek, savanyúságok és csatnik készülnek. Az alapanyagokat főként helyben vagy a környékről szerzik be. A termékek kizárólag zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaznak, a fűszerek adalékmentesek, a só nitritmentes. A finomságokat gyorsan megszerették a fogyasztók, így az igények kielégítésére idén egy második feldolgozóüzemet is nyitottak, Tiszabőn. Alapelv, hogy a termékeket ne a vásárlókban ébresztett sajnálat adja el, hanem a minőség. Aki megveszi, sokszor fogalma sincs arról, hogy milyen körülmények között élő emberek állították elő.

A programhoz tartozik a Tiszaburán működő varroda, valamint az asztalosműhely és szakképzési központ is. A varrodában olyan helyi asszonyok dolgoznak, akik a program keretében tanulták ki a szakmát. Rendkívül büszkék arra, hogy tagjai lehetnek a kis munkaközösségüknek, fontosnak és hasznosnak érzik magukat. Kezeik közül prémium minőségű kézműves termékek kerülnek ki, mint például a SPAR üzletekben található ökovászontáskák, mosható uzsonnászacskók és szalvéták, vagy a számtalan mintával kapható arcmaszkok. A férfiak számára egy asztalosműhelyt alapítottak ugyanitt, ahol először a szakmát sajátíthatták el. A műhelyben kilencen dolgoznak teljes állásban, öt tanulóval kiegészülve. A minőségi nyílászárók mellett megrendelésre konyhabútorok, egyedi bútorok és használati tárgyak is készülnek. Az üzemben szigorú követelmény a felelősségteljes munkavégzés, a fegyelem, hiszen veszélyes gépekkel dolgoznak.

Az asztalosműhelyben dolgozó, generációk óta munkanélküli családból érkező apa ma már a saját fiával együtt jár dolgozni. Hihetetlen kreatívok együtt.

- műhelyvezető

A Máltai Manufaktúra mintaboltja és bisztrója a Kelenföldi pályaudvar aluljárójában található. Itt megvásárolhatók a varroda termékei és egy finom kávé mellett meg lehet kóstolni a saját alapanyagokat rejtő izgalmas szendvicseket is. A Máltai Manufaktúra készítményei olyan nagy sikert arattak, hogy bekerültek a SPAR és INTERSPAR üzleteibe is, népszerűsítésük érdekében a Manufaktúra egyedi installációval települ ki gasztro-rendezvényekre, fesztiválokra, emellett saját webshopjuk is elkészült a maltaimanufaktura.hu oldalon.