Gazdaságfejlesztés

Kertprogramok, üzemek, foglalkoztatás

Munkához segíteni a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést, tervezhető jövőképet adni állástalan embereknek – ez a szociális segítségnyújtás olyan csúcs élménye, amit ritkán élhetnek meg az ágazat dolgozói. Miközben nagy szükség lenne az efféle élményre. A jó célt szolgáló, értelmes, becsülettel elvégzett munka ugyanis növeli az önbizalmat, tartást ad, közösséget teremt, készségeket, képességet javít, erősíti a tenni akarást. A felzárkózó településeken működő munkahelyteremtő vállalkozások családok tucatjainak adtak már új esélyt és lehetőséget.

Hosszú út vezet idáig. A felzárkózó települések nagyon messze vannak a munkaerőpiaci lehetőségektől. Jellemző az alacsony iskolai végzettség, és általános a munkavállaói készségek hiánya. A felzárkózó településeken élő emberek többsége számára az egyetlen helyben található elhelyezkedési lehetőség a közmunka.

"Elfeledett világban, a legszegényebb emberek is tudnak előállítani jó minőségű termékeket, ami értéket képvisel."

Németh Nándor - szakterületi vezető

A Felzárkózó települések program célja az, hogy a segélyezésből fokozatosan a jövedelem felé vezesse az embereket, akik saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy tanulással, kitartással és munkával előbbre lehet jutni az életben. Cél az is, hogy a programok hatására a munkavállalók példaként álljanak a közösségeikben, ezáltal munkára nevelve a közösségben élő gyerekeket is.
A gazdaságfejlesztési munka minden településen a Jelenléten alapul és mindig a „diagnózis” felállításával kezdődik: ebben feltáródnak a helyi sajátosságok és viszonyok, fény derül a helyi problémahalmazra és a kiaknázható helyi erőforrásokra/adottságokra is. Ez alapján lehet megérteni, hogy miből fakadnak a gondok, és megoldást keresve, együtt gondolkozva kitalálni azt, hogyan lehetne ezeket felszámolni.

Minden településen készül egy helyi gazdaságfejlesztési terv, és ez alapján, többek között az öngondoskodást növelő kiskertprogram folytatásával, klubszerűen működő foglalkoztató műhelyek létrehozásával, vállalkozások bevonzásával, saját üzemekben termékek előállításával és ezek értékesítésének megszervezésével, illetve a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedést célzó szolgáltatásokkal, továbbá fenntartható innovációkkal dolgozik a program a település lakóinak boldogulásáért, az öngondoskodási képességük javításáért, miközben közösséget is épít.
Többnyire egyedi közfoglalkoztatási programok segítségével több településen alakult már valamilyen termelőüzem: varroda, asztalosműhely, zöldség – és gyümölcsfeldogozó/tartósító, gyógy- és fűszernövény feldolgozó, szárító, olajsajtoló. Amikor egy-egy üzem beindítása után a helyiek közül néhányan újra dolgozhatnak, az az egész közösség számára reményt ad.

A Felezárkózó településen élő emberek megfelelő kíséréssel és képzéssel képesek magas színvonalú, megbízható munkát végezni. Ezt ma már egyértelműen bizonyítja, hogy a Máltai Manufaktúra által, a felzárkózó településeken előállított jó minőségű, környezetbarát, piacképes termékek megjelentek kereskedelmi hálózatok, például a Spar kínálatában is.

A gazdaságfejlesztési programmal az ország leghátrányosabb településein élők kapnak lehetőséget a kitörésre, az értékteremtésre és a saját jövőjük építésére.